
Hur odlar man den perfekta moroten? Och vad gör man med den sedan? Med passion för både odling och matlagning guidar Lotta Lundgren och Tove Nilsson lyssnarna genom råvaror, smaker och växtliv i podden Jordkommissionen – alltid med underbar humor och ett nördigt engagemang.

Namn: Lotta Lundgren
Gör: Programleder TV, skriver om mat, poddar i Jordkommissionen och pluggar till biodynamisk trädgårdsmästare
Bor: Varannan vecka på Mörkö, varannan i Midsommarkransen, Stockholm
Familj: Erik Haag, två egna barn och fyra bonus
Intresse: Jag är intresserad av nästan allt men sedan några år tillbaka överskuggar nog ändå odling allt annat
Namn: Tove Nilsson
Gör: Skriver kokböcker, lagar mat i TV, poddar med Lotta, håller i matlagningskurser och stajlar mat vid fotografering
Bor: I hus i Sköndal
Familj: Gift med Niklas, vinimportör och krögare. Två barn tillsammans
Intresse: Mat, trädgård och hantverk

Berätta om Jordkommissionen, vad handlar podden om?
Lotta: Vi försöker göra den podd vi själva saknade när vi började odla. Grundformatet är att vi först går igenom en grönsak som man kan odla och därefter pratar om diverse sätt man kan laga och äta den på, men med tiden tror jag nästan att podden blivit ett sorts extra rörigt läromedel i odling.
Tove: Precis som Lotta säger så saknades det en podd med fokus på odling och matlagning. Vi hade klart för oss redan från början att fokusera på en råvara per avsnitt men med tiden har podden utvecklats och behandlar även specialavsnitt med endast odling. Vi försöker varva odling och mat och jag älskar ju att snacka mat och skulle kunna prata om matlagning med morot i flera timmar.

Vilka är era lyssnare?
Lotta: Det är väldigt blandat men nästan alla är nog lite för intresserade av att odla? Vi har allt från tjugoåriga tjejer som gör sina första försök att odla något ätbart i krukor på balkongen, till professionella trädgårdsmästare och tanter och gubbar som odlat sen jag gick på dagis.
Tove: Det är en blandad skara, men främst kvinnor. Alla är inte odlare utan de kanske drömmer om en trädgård eller annan livsstil, och vissa började lyssna på podden enbart på grund av matsnacket.

Hur hittade ni varandra?
Lotta: Tove hittade mig.
Tove: Jag såg ett tomt hål, det fanns ingen podd som pratade odling tillsammans med mat, vad man skulle laga av det man odlade. Lotta och jag hade jobbat med samma folk och hade en del gemensamma vänner men hade aldrig setts ordentligt. När jag funderade på podden, kom jag på att Lotta hade börjat odla, och jag skrev ett DM till henne och frågade helt enkelt: ‘Ska vi podda ihop om odling och mat?’ Hon svarade JA på 5 sekunder.

Vem är du som odlare? Är du tuff och disciplinerad med grödorna, eller mer avslappnad och låter naturen ha sin gång – kanske till och med låter ogräset ta lite plats?
Lotta: Ingetdera. Jag är rätt disciplinerad med mig själv men värsta fjäskapan med växterna. Ogräs är jag omgiven av, vi har stor tomt mitt ute i odlingslandskapet, men jag försöker hålla lite ordning i mina bäddar.
Tove: Skulle absolut inte säga disciplinerad, snarare en otålig drömmare. Jag vill ha resultat i min odling men har insett att utan disciplin och planering så blir det mest en oreda så jag försöker varje dag att ta mig i kragen. Men på något sätt lyckas jag alltid få massor av tomater, paprikor, örter, gurkor, pumpor och annat i slutet av säsongen. Jag vet inte hur jag gör.
Vilket trädgårdsredskap klarar du dig inte utan?
Lotta: Renskroken!
Tove: Sekatören.
Vilket trädgårdsredskap är överskattat?
Lotta: Prickelpinnen. Jag har pluggat odling i tre år och fattar fortfarande inte vad den är bra för. Sen tycker jag generellt att man ska ge fan i jordfräsen. Lövblås ger jag inte heller mycket för.
Tove: Jag skulle nog säga alla konstiga redskap som kommer på marknaden lite då och då som “underlättar” att lyfta upp löv i komposten, typ metallhänder som man ska ha på sig. Jag tycker en helt vanlig räfsa är bäst.

Vilken gröda gillar du bäst att äta?
Lotta: Tråkigt svar men jag är galen i tomat.
Tove: Älskar egenodlad sallad av alla dess slag, smakar aldrig så från butik.
Vad har du alltid hemma i kylskåpet?
Lotta: Vitlök och citron. Vilken tur att du inte frågade vad jag har i mina frysar, då hade du fått en halv roman till svar.
Tove: Turkisk yoghurt och tahini finns alltid hemma. Kan varieras i oändlighet som dressing, dipp, salt yoghurt på stort fat med nykokta betor, smaksättning på en grönsakswok, som glass till rabarbern…

Vad inspirerar dig i odling och matlagning?
Lotta: Alltså, jag älskar växter. Ibland tänker jag att det är lite sjukt hur jag håller på och glor på dem, försöker förstå hur de fungerar och vad de vill. Jag vet ju vad de vill – de vill leva och det är jävligt inspirerande i sig om du frågar mig.
Tove: Det självklara svaret från min sida är att jag får råvaror som jag kan laga mat med som jag vet exakt hur de hanterats hela vägen och de smakar alltid godare än allt man köper. Men också att jag har någon annan plats än i trädgården där jag kan stänga av allt annat i flera timmar i sträck.

Vilket är det värsta mat- eller odlingsrådet ni någonsin har fått?
Lotta: Cajsa Wargs råd att koka sparris tills de kan viras sju gånger runt det egna fingret är inget vidare, tycker jag. Men på hennes tid gödslade man odlingarna med innehållet i de egna latrinerna, så det var säkert bra på sin tid.
Tove: Att plantera mynta lite här och där fick jag ett råd av en granne när jag började odla i Skåne. Nu är myntan kung över trädgården och är överallt. Jag har så mycket jobb med att riva upp plantor och ta bort varje år.
Finns det någon gröda eller någon maträtt som ni ej har testat att odla/laga – och som ni sugna på?
Lotta: Fråga Tove om mat, hon vet allt. Själv har jag blivit oerhört sugen på att odla egna jordnötter och ska försöka komma igång med den saken i år. Sen passade jag på att gräva upp lite ingefära och gurkmeja när jag var i ett träsk i Louisiana förra veckan. Tror att det är förbjudet att göra så men jag kunde tyvärr inte stoppa mig själv.
Tove: Jag har odlat citrongräs, wasabi och ingefära. Men är väldigt sugen på att odla sötpotatis. Det är något jag gillar mer och mer och finns inte så bra på marknaden. Man hittar nästan aldrig ekologiska och aldrig svenskodlade. Projektet för i år är dock att sätta ett gäng minikiwis som ska få stoltsera och klättra i trädgården.

Vad händer framöver?
Lotta: Vilken konstig fråga – nu händer ju ALLT! Alla frön ska i jorden de kommande månaderna och jag fattar inte hur jag ska hinna med allt. Och den 26 mars har min och Erik Haags nya tv-serie premiär, Noll stjärnor heter den och jag tror faktiskt att det är det roligaste vi gjort sen Historieätarna.
Tove: Våren kommer och jag kommer in i både ångest och glädjerus på grund av all odling. Stress blandas med njut i trädgården. Har en ny bok på g till 2026 som jag kommer sätta igång med i research och sen fotografering i sommar. Min bok om Ris kommer ut på engelska på Gestalten förlag, känns superkul att den ges ut på ett av mina favoritförlag!
Foto: från Jordkommisionens sida
Ni hittar också Jordkomissionen på instagram