Surtantens 3 bästa syrningstips

“Surtantens syrade” tillverkar mjölksyrade grönsaker av ekologiska råvaror. Surtanten är baserat i Malmö och tillverkningen sker hantverksmässigt.  I våras kom Surtanten även ut med boken “Fermentera : mat med jäst, mögel och bakterier.”

surtanten
Foto: David Back

Att mjölksyra grönsaker är roligt och ett gott och nyttigt sätt att ta tillvara grönsaker, både köpta och egenodlade.

Surtantens 3 tips till dig som vill prova att syra

1. Välj råvaror av hög kvalitet (helst ekologiskt) och var noga med hygienen. Då ökar sannolikheten att rätt mikroflora växer till och resultatet blir bra.

2. Olika bakterier, jäst- och mögelsvampar föredrar olika temperaturer och vissa vill ha tillgång till syre, andra inte. Läs recepten noga innan du sätter igång.

3. Ha tålamod. I dagens samhälle är vi vana vid att allt ska gå fort, men med fermentering måste saker få ta sin tid. Då blir man rikt belönad med fantastiska smaker.

Här får du recept på surtantens surkål.

Kolla in The waves intervju med Surtanten här.

Surtantens hemsida hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *