Skörda

Underbara skördetider! Kolla in The waves we makes tidigare inlägg om skördar i både skog, mark och hav. Ja till och med på resan.

Odlingslott. 

“Spenat i stan” odlar på kolonilott och odlar sådant som klarar av att de reser bort en tid under sommaren.

rodbetor

bondbo%cc%88nor

Kolla in deras rapport om årets grödor här.

Självplock.

Har man inte möjlighet att odla själv finns flera ställen med självplock. Vi åkte till Värmdö och plockade potatis.

img_1787

img_1031

Kolla in potatisplocket här.

Buskar och träd.

Havtorn! Årets skörd var rik.

havtorn
Havtornsmarmelad är helt klar min favoritmarmelad.  Och här får ni receptet.

Björnbär.

Våra bloggare Spenat i stan kallar den “monsterbusken” och beskriver den som “den med de vassaste taggar, den största livsglädje och de godaste björnbär en kan tänka sig”.

bjornbar
chia

Förutom i sylt, paj och smoothies äter de sina björnbär precis som de är, gärna tillsammans med glass eller, som på bilden, med chiapudding. Du hittar receptet på chiapudding här.

Missa inte Spenat i stans inlägg om “godsaker i parken”

Havet. 

Från de Bohuslänska klipporna kan man skörda flera sorters tång.

img_1342
Och vi provade såklart att tillaga tången också.

På resan.

Även på resan, eller kanske speciellt på resan, kan man njuta av nya frukter, grönsaker och smaker.

exotiska-frukter
Här är Spenat i stan på Las Palmas och frossar i frukt. 

Och här nedan lagar de mat från en trädgård i Italien.

veganmat

Kolla in hur de tillagade rätten här.

Naturen.

Det är så härligt att man kan ge sig ut i naturen och fylla skafferiet av vilda örter, svampar och bär.

Glöm inte naturen, säger Spenat i stan, som plockat härliga kantareller i sin korg.

Mariaemb bjuder på ett mumsigt trattis-recept. 

mariaemb_karl_johan_svamp_2

Dessa härliga Karl-Johan svampar har vår bloggare Mariaemb plockat. 

 

Lästips: Missa inte när vi tog en hönsfika i Gubbängen och städade ur sommaren på gård och i växthus.
Eller the waves intervju med Niki Sjölund som arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. Läs intervjun här om Niki och hans bok “Vildplockat”. 

Foto: Spenat i stan, The nordic kitchen, Mariaemb och Helena Johnzon Dahl.

 

 

 

More from The waves we make

Naturlig färgning

Det var en söndagseftermiddag när vi träffades hemma hos Petra på Slow creations. I...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *