Alice Bah Kuhnke bär Nobelklänning från Stockholm Stadsmissions Remake

I en klänning tillverkad av återvunna och omsydda sidenplagg kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anlända till årets Nobelfest.

Remake-3
Stockholms Stadsmission har i sina second hand-butiker fått in sidenplagg från givare som återanvänts och designats om till att få nytt liv. I klänningen finns även material från en av Alice Bah Kuhnkes egna sidenblusar, som efter att ha lagats tre gånger nu får leva vidare i ett nytt plagg designat av Stockholms Stadsmissions Remake.

– Det här är förstås ett speciellt uppdrag för vår verksamhet och också en spännande utmaning. Vanligtvis arbetar vi främst med plagg som är mer för vardagligt bruk. Vårt basmaterial är främst bomulls- och denimkläder som vi återanvänder, dekonstruerar och syr nya plagg av. Att få klä Alice Bah Kuhnke på ett miljömedvetet sätt vid ett så prominent tillfälle kändes helt rätt, säger Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake.

 

Remake-1

Materialet till klänningen kommer från delar av använda sidenblusar. Plagg som samlats in via second hand-butiker, som sorterats ut på grund av att de varit för slitna och/eller trasiga och som genom Remakes dekonstruktion och nya design kunnat återanvändas i ett nytt plagg. Sidenet i klänningen har på naturlig väg färgats in med bland annat ekollon och järn, sytts ihop till en metervara och sedan skurits till. Genom denna tillverknings- och designprocess visar man på att remake i alla dess olika former är en del av framtidens hållbara sätt att ta fram nya plagg.

– Den vackra klänningen jag bär på Nobelfesten är både miljömässigt och socialt hållbar. Den visar i konkret handling hur vi alla kan bidra genom att återanvända material som finns omkring oss, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Remake-2

Stockholms Stadsmissions mode- och designmärke Remake kombinerar social nytta med ett miljötänk. Här tas insamlat material tillvara från second hand-butikerna och människor ges möjlighet till arbetsträning; att närma sig arbetslivet, eller att komma tillbaka till arbetslivet genom arbetsträning på Remakes produktion i Farsta. Ett socialt företag där nya plagg skapas av gamla. Målet med att driva Remake är att skapa förutsättningar för en mer inkluderande arbetsmarknad, öka arbetsintegrationen och ett hållbart samhälle för alla.

Nobelklänningen kommer så småningom finnas för uthyrning i Remakes butik.

Remake på The waves we make

Mer återbruk 

More from The waves we make

Lucka 18 Ipad case

Lucka 18 i hållbarhetskalendern Ipad case (en av 24 återbruksidéer) Varje dag fram...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *