​Framtidens Mat & Dryck – En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat på Spritmuseum

Kliv in i en värld av framtidsspaning. Vad blir det för mat i framtiden? Kommer köttbullen finnas kvar på tallriken eller blir svinnsallad, lab-mjölk och insektsburgare en del av vardagsmaten? Den 7 februari öppnar Spritmuseum “Framtidens Mat & Dryck”, en utställning för alla som är nyfikna på vad vi kommer att äta härnäst, hur man gör för att bli en framtidsätare och varför maten är viktig för klimatet. Utställningen visas till oktober 2019.

 

– Den här utställningen är viktig för alla och vi har därför för första gången valt att även rikta oss till yngre besökare: barn och ungdomar - de som faktiskt representerar framtiden. Det känns både roligt och spännande, säger Ingrid Leffler, chef på Spritmuseum.

Utställningen tar ett grepp om samtidens hälsotrend, men gör också en tillbakablick på 50-talets sciencefictionbetonade matvisioner, tillsammans med en spaning på framtidens livsmedel och vår värld om trettio år.

Science fiction-mat
Under 50-talet drömmer amerikanska visionärer om odlingar i rymden och i havet. Det svenska folkhemmets framtidsmat består däremot av industriproducerad frys- och snabbmat – tidens statusmat och en välsignelse för den yrkesarbetande kvinnan.

“Eating is the new religion”
Sällan har folk varit så matfixerade som nu. Mat har blivit identitet och livsstil. Aldrig hade väl profeterna kunnat föreställa sig att vi skulle fotografera vår mat innan vi åt upp den. Forskare menar att nutidens strikta kostregler ersätter religionen – problemet är bara att antalet råd verkar oändligt.

Äta myror
Det går inte att förneka att vad vi äter och hur vi producerar mat och dryck är avgörande för klimatet och framtiden på ett sätt som saknar motstycke i historien. Utställningen lyfter frågor om vad vi kommer att finna på tallriken inom en nära framtid, hur maten ska räcka till en växande befolkning och om vårt protein mestadels kommer hämtas från växter och insekter?

Animal-free Milk från Perfect Day Food, en food-tech start up och ett exempel på alla innovationer inom matindustrin och lab-mjölk.

Utställningens tema genomsyrar även museets programverksamhet och restaurangens utbud.

Spritmuseum visar utställningen med stöd av Änglamark, Sveriges ledande varumärke för hållbara produkter, och Konsumentföreningen Stockholm. Hållbarhet och den mat vi konsumerar ligger båda organisationerna varmt om hjärtat.

Designstudion NOTE har fått uppdraget att skapa en tankeväckande utställning med stark framtidstro. Med fokus på jordens toner och material har de byggt en poetisk tidsresa i matens och dryckens tecken.

Här hittar du Spritmuseum

More from The waves we make

3 tips for forest bathing (shinrinyoku) by Erin Niimi Longhurst

Erin Niimi Longhursts book Japonism explores the Japanese art of finding contentment...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *