Intervju med smyckesdesignern Johanna

Östersundstjejen Johanna Nilsson, 29 år startade sitt smycksesmärke JohannaN 2009.  Numera är hon bosatt i Stockholm och arbetar aktivt med sitt märke och andra frågor som rör Slow Fashion och hållbar konsumtion.

Hur startade du ditt smyckesmärke och var kommer inspirationen ifrån?
Jag har en bakgrund inom Röda Korsets Ungdomsförbund och nätverket Rena Kläder med fokus på rättvis handel och hållbar utveckling. 2009 startade jag JohannaN som ett led i att jag ville kombinera mina intressen för hållbarhet och mode med mina kontakter i Thailand, där jag tidigare bott under ett utbyte. Så att JohannaN skulle handla om transparent och hållbar produktion av mode visste jag. Men att det blev just smycken var en slump och berodde på att jag lärde känna de som än idag är mina producenter. Så smyckesdesign är något jag har lärt mig på vägen och jag hämtar mycket av min inspiration från just mötet av min bakgrund från Jämtland och Västerbotten med det thailändska hantverket.

Vad betyder Slow Fashion för dig?
Slow Fashion är ett begrepp och ett tankesätt som sammanfattar allt det jag tror och arbetar efter. Slow Fashion är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. Slow Fashion handlar inte om att sluta handla och konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow Fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst.
Rent konkret betyder det att jag inte byter ut hela kollektioner eller följer modesäsongernas rytm, utan gör det i min egen takt med en eller två kollektioner per år. Jag rear heller inte ut något till lägre priser, utan tror på sakers konstanta värde. Jag har också ett års garanti på alla smycken, och om något skulle gå sönder lagar vi utan kostnad. Dessutom lanserar jag nu i höst ett second hand-koncept, allt för att öka smyckenas livslängd. Mina smycken är dessutom alltid unisex och bärs av män och kvinnor i alla åldrar och stilar. Jag är nämligen övertygad om att det bara är du, och ingen annan, som kan avgöra vad just du ska bära. Just därför hyllar jag den personliga stilen.

Berätta tankarna och idéerna bakom din senaste kollektion “This is home” som gjordes ihop med Adam Tensta:
Smyckena är gjorda i handsågad mässing, är unisex och riktiga ”statement”. Vi, jag o Adam, vill att bäraren ska känna en stolthet över att ha dem. Smyckenas mönster finns där och är konkreta, men symboliserar också oss som människor. För det jag slogs av var just hur mönster från helt olika kontinenter flyter in i varandra. Oavsett om vi pratar om västafrikansk batik, en bonad från västerbotten eller en arkitektritning över en svensk förort, så finns det element som verkar vara universella. Vi har jobbat med grafiska mönster som återkommer samt tradition, upprepning och en trygghet där man tydligt känner igen sig, oavsett vem man är.
För både mig och Adam är This Is Home ett statement, och ett starkt sådant. Att ingen äger rätten att berätta för någon annan vilken tillhörighet den har, vare sig etniskt eller geografiskt. Om man känner sig svensk så är man svensk i grund och botten. Det är endast upp till en själv att definiera en sådan inställning. Så det är helt enkelt en kollektion mot rasism och för det moderna Sverige.

Vem är din kund?
Det är väldigt blandat men med den gemensamma nämnaren att de som gillar det jag gör letar något lite annorlunda och unikt. Och där den personliga stilen står i centrum. Sen är kön, ålder och bakgrund irrelevant. Jag blir som allra gladast när jag upptäcker att samma smycke bärs av en 20-årig hiphopkille som en 90-årig dam, och det händer förvånansvärt ofta! De gör smycket till sig eget och plockar in det i den egna stilen, vilket för mig är den finaste komplimangen jag kan få!

Vad är ambitionen med ditt märke?
Min vision är tydlig: att skapa ett av de svenska modemärken som vågar sticka ut hakan längst. Och att JohannaN blir en plattform och mötesplats för hållbart mode och Slow Fashion. Där vi tillsammans diskuterar, peppar och lär oss av varandra om just dessa frågor.
image
Foto: JohannaN
image
Foto: JohannaN
image
Foto: JohannaN