Stockholms trip!

Vi fick ett ovanligt erbjudande om att delta på en Kollaborativ workshop som EU-kommissionen anordnade tillsammans Entreprenörskapsforum. Trots ett späckat schema frigjorde vi tid och åkte på en blixtvisit till Stockholm. Efter att ha löst tågbiljetter ( istället för flyg som vi komiskt nog erbjöds) hamnade vi på Stureplan och Drottning Kristinas lyxiga hotell. Vi strosade runt i området på kvällen, men kände oss trötta så vi gick tillbaka och gottade oss med minibarens utbud 😉

Workshopdagen drog igång, och det var ingen slapp dag där vi kunde sitta tysta och bli inspirerade. Istället fick alla delta aktivt och diskussionerna arrangerades både i mindre och större grupper. Dagen gick ut på att diskutera “Hur marknaden ändras och påverkas av den kollaborativa ekonomin”. En grupp av ca 60 personer deltog med representanter från exempelvis Skatteverket, EU- kommissionen, Uber, Skjutsgruppen, Dooify mfl. Detta är ett stort steg då entreprenörer får möta större aktörer som kan fatta viktiga beslut för den kollaborativa ekonomins framtid.  Vi lämnade dagen med stora förhoppningar om den kollaborativa ekonomins utveckling. Några av ämnena som diskuterades var att det var viktigt att öka förståelsen bland privatpersoner för hur man ska använda de olika tjänsterna som erbjuds, och detta genom att de synliggörs mer och samverkar med varandra. Detta kan också minska gapet mellan olika aktörer och öka tillgängligheten. Vi pratade också om att arrangera “EU-tours” i olika länder för att lyfta samarbetet inom området mellan länder i Europa. Det är ett bra sätt att utbyta kunskap och utmaningar som finns.  Kopplat till detta kom det också upp att utveckla en digital plattform kring kollaborativa tjänster som ska kunna vara generell för alla länder och öka samarbeten. Genom  en sådan samverkan ska man kunna skapa öppnare samhällen, integrera och inkludera fler människor. För att den kollaborativa ekonomin ska fungera är det viktigt att toppen når botten, alltså inkludering och delaktighet bland alla i samhället, inte bara ledarna i toppen!

4-768x1024
Foto: Klädoteket. Vi strosade runt i stan.
2
Foto: Klädoteket. Vackra rum på Drottning Kristinas hotell.
Frullest-1024x768
Foto: Klädoteket. Dagen börjar med hotellfrulle.
IMG_2352-1024x768
Foto: Klädotket. Workshopen är igång.

 

workshop4
Foto: Klädoteket. Gruppdiskussionerna är igång.
workshopst-768x1024
Foto: Klädoteket. Louise laddar med en kopp kaffe.
workshop3
Foto: Klädoteket. Det antecknades för fullt under dagen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *