KLIMATKOMPENSERA TULPANER

Jag älskar att ha färska blommor här hemma och fredagsbuketten har nästan blivit ett stående inslag i veckorutinen. Just nu är det tulpaner jag köper hem. Krispiga, vackra, färgglada tulpaner som viskar vår och nystart. Men egentligen, tulpaner nu mitt i vinter? Inte speciellt hållbart. Alls. Jag har dåligt samvete varje gång jag står där vid tulpanerna och väljer vilken färg jag ska ha den gången. Tittar mig okring och hoppas att ingen ska se. Men, när vi var uppe i norr över jul så hittade jag för första gången klimatkompenserade tulpaner. Det har jag aldrig hittat här nere men tanken föddes, jag kan ju klimatkompensera själv!? Sagt och gjort så kontaktade jag VIskogen för att få en uppgift på hur dom räknade ut sin CO2-neutralisering. Det finns en tjänst för företag men vill man göra det om privatperson kan man räkna själv. Mycket enkelt och extremt generaliserat gäller att;
6 träd = 1 ton CO2
Sex träd kostar 120 kr, en helt klart överkomlig summa. Buketten som jag köpte med tio stycken tulpaner hade genererat 0.18 kg CO2, man kommer således rätt långt på sex träd. Nu vill jag inte hävda att det är så här enkelt. Att man kan klimatkompensera bort sina dåliga köpesvanor. Jag menar, det tar ju t.ex. ett bra tag innan träden hunnit växa till sig och börjat binda koldioxid. Men det känns lite bättre i mitt samvete om jag i alla fall kan göra något, för just färska blommor kommer jag inte välja bort. Jag mår helt enkelt för bra av dem för att sluta.
HAPPY FRIDAY!

24 Comments

 • Hej,

  På Coop har jag sett klimatkompenserade tulpaner certifierade med Svenskt Sigill. Ska sikta in mig på dem när suget blir för stort. 🙂

  Mikaela

 • Jag gillar när det finns bra alternativ, för som du också säger så är det lättare att få människor att anpassa sina val än att sluta med saker.

 • Jag håller helt med dig! Vissa saker i alla fall får man satsa på bra alternativ istället för att ge upp dom helt. Man får välja sina fighter helt enkelt!

  Fin kväll!

 • Färska blommor har jag också svårt att ge upp men det här är ju ett bra alternativ. Otroligt fina tulpanbilder som lugnt hade kunnat användas i en reklam för att få oss att köpa fler tulpaner… 😉

  Något annat som vi inte vill vara utan är ju ljus. Minns att du letade efter det i höstas. Fick du tag på några? Vad för typ av ljus söker du? På "min" ekobutik säljer de ljus från http://www.vitaljus.se/. Vad tror du om dem?

  Trevlig helg! Krya på dig!
  Karm

 • Nå ble jeg glad !!! dette er en av de fineste bloggene jeg har sett på lenge og har har ikke oppdaget den før NÅ !! du har så klart fått en ny fast følger.
  Du tar så flotte bilder at jeg er helt målløs !
  N Y D E L I G !
  Gleder meg til å følge deg 🙂 god helg

 • Tack snälla du! Ja men visst känns det lite bättre om man kan göra något i alla fall!? För tulpaner alltså, ack så de gläder själen!

  Jag har ännu inte hittat ekologiska "vanliga" ljus, bara diverse olika doftljus. Dock har jag läst på en hel del och kommit fram till några slutsatser. Stearin är bättre än paraffin både när det gäller sotpartiklar men såklart även eftersom paraffin är fossilt. Dock så är stearin inte heller helt enkelt eftersom det kan göras på palmolja vilket har stora konsekvenser för regnskogen. Det jag lärt mig är att om ljusen är miljömärkta (typ svanen) så har det en viss försäkran mot att det inte görs på palmolja utan tex av animaliskt fett. Tyvärr verkar inte vita ljus ha någon miljömärkning!? Jag skulle behöva läsa på ännu mer och gärna hitta ekologiska ljus på sojavax eller liknande så jakten förtsätter. Tänkte ta och skriva ihop ett inlägg om detta så småningom. Tanken var egentligen innan jul men det hann jag inte, haha!

  Fin söndag!
  KRAM

 • Tack snälla du!

  Hmm, jag har valt "inbäddat" som alternativ för kommentarer (under inställningar -> inlägg och kommentarer), då tror jag att det funkar at svara under varje kommentar. Prova, annars får jag undersöka mer. 🙂

  Fin söndag!
  Kram

 • Underbara foton och bra gjort med den egna CO-kompensationen. Änglamark har ju ekologiskt odlade tulpaner som flera skrivit i kommentarsfältet.

  Gällande ljus så finns det Svanenmärkta stearinljus från bl.a. Delsbo och Liljeholmen, finns ofta på Ica/Coop etc.. Även Clas Ohlson har Svanenmärkta vita ljus!

 • Jag har fått upp ögonen för den mängd ganska stora ljusstumpar som slängs, och tänker att om man tar tillvara dem så gör det lite nytta. Då kan restauranger och hotell vara en ändlös källa till nya ljus, för jag är tveksam till om de gör nått särskilt med stumparna.

  Bara en idé jag fått.
  Kram

 • Tack snälla du! Har änglamark tulpaner? Ekologiska? Det har jag aldrig sett. Måste leta bättre för ekologiska vore ju det lldra bästa, då är dom ju odlade på ett bra sätt också! Tack för tipset! 🙂

  Jo, det finns en hel del svanenmärkta ljus vilket är toppen! Dock kunde jag inte se att dom som Karin frågade om, Vita ljus, var det. Tack för alla tips, guld värt!

  Ha en fin fredag och helg!
  Kram Maria

 • Jag tycker det låter som en riktigt bra idé!! Tänka resurssnålt och återvinna. Jag sparar bara mina egna stumpar men har inte tänkt på att återvinna andras. Heja du!

  Ha en fin helg!
  Kram Maria

Kommentering är stängd.