INLAGD SOTAD STRÖMMING

Jag fick erbjudandet om att vara med i en strömmingstävling i samarbete med Hotel Skeppsholmen vilket jag såklart nappade (kände för en ordvits idag) på. Uppdraget gick ut på att skapa en strömmingsinläggning på det sätt jag vill avnjuta den och receptet kommer bedömas utifrån smakkombination, innovation och presentation. Jag har inga höga förväntningar men det var en kul utmaning och här kommer mitt bidrag.
Min tanken med receptet var att bara använda svenska råvaror och att göra den vår/försommar inspirerad. Jag gick ut och plockade den förvildade gröslöken som växer här bakom huset tillsammans med dom första spänd kirskålsbladen som letat sig upp och en handfull löktrav. Jag ville åt den lite friska kryddiga smaken av gräslöken och löktraven tillsammans med kirskålen som nästan går åt sellerihållet men som symboliserar vår. Dom mortlade jag ihop med lite rapsolja, salt och pepparrot till en pasta som jag la mellan strömmingsfiléerna. Filéerna vändes i grovmalet rågmjöl blandat med lite ströbröd och salt. För att anamma den svenska våren ytterligare grillade jag filéerna istället för att steka dem. Dessutom slängde jag ner lite äpplekvistar i grillen för att ge dem en lite äppelrökt ton. Jag varvade de lite sotiga strömmingsfiléerna i en glasburk med rabarber (en intressant syra) och pepparrot i skivor (för pepprigheten då jag inte använde peppar) och hällde på en vanlig ättikslag. Jag gör min ättikslag med lite mindre socker eftersom jag inte tycker om när det blir allt för sött och eftersom dessa filéer inte ska ligga så länge i lagen.
Jag avnjuter dem sen helst på en knäckebrödsmacka med potatis som är mosade med en klick smör. På det, gräddfil, hackad gräslök och för presentationen och vårkänslans skull, lite ätliga blommor. Den här gången blev det violpenséer.

SOTADE STRÖMMINGSFILÉER MED VÅRÖRTER, PEPPARROT OCH RABARBER

En näve färska örter av önskat slag. Jag använde gräslök, löktrav och kirskål.
1 msk riven pepparrot
2 tsk rapsolja
En nypa salt

300 g strömmingsfiléer (jämt antal)
Rågmjöl och lite ströbröd till pannering

Ev. äppelkvistar eller annat frukträd att lägga på grillen

En rabarberstjälk
En tumstor bit pepparrot

Ättisklag
5 dl vatten
2 dl socker
1,25 dl ättika
1 msk salt

Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Hacka och motrla de färska örterna, riv i pepparroten, häll i oljan och saltet och blanda ihop till en grön pasta. Skölj och torka strömmingsfiléerna och klipp eventuellt bort ryggfenan. Lägg filléerna två och två med skinnsidan utåt och lite örtpasta emellan. Vänd i paneringen och lägg på en het grill. Grilla ett par minuter på vardera sida tills dom fått färg. Låt svalna. Varva filéerna med pepparroten och rabarbern i en glasburk eller skål och häll på ättikslagen. Låt stå svalt åtminstone 6 timmar men gärna över natten. Servera med det du tycker är godast!

1 Comment

Kommentering är stängd.