Så och skörda hela vintern

Ärtskott 2

Nu när den mörka årstiden är här räcker inte längre dagsljuset för att odla bladgrönsaker och örter i fönstret. Det finns fortfarande grönkål ute på lotten men för att få tillräckligt med färsk mat groddar vi en massa fröer. Och så odlar vi mängder av vår snabbväxande favorit ärtskott.

25C3-2584rtskott-2B1

Kanske vet du redan hur du gör, men om inte:

Lägg torra gula ärter i blöt i ett dygn. Räkna med att de sväller rätt så mycket – det behövs en stor burk. Häll av vattnet och bred ut ärterna tätt på ett tunt lager av jord eller sand. Vi brukar använda jord som vi haft till andra växter innan – ärterna behöver egentligen ingen näring för att börja växa utan vill bara ha något att rota sig i så att de kan stå upp (det finns även speciella boxar för att odla ärtskott utan jord men sådana har vi aldrig testat). Vattna och täck med plastfolie så att fukten hålls kvar tills ärterna börjat växa. Efter bara några dagar har ärtskotten fått sina första små blad och är färdiga att skörda.

Ärtskott 3

Om en klipper just ovanför ett av de små gröna skottögonen på stjälken brukar det kunna bli ännu ett skott från samma ärta.

/Olof och Anna

Se även:
Goda små groddar

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *