Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet

Ärtröra1

Röror på olika typer av baljväxter är en himla bra grej tycker vi. Gott som pålägg på bröd eller tillbehör till typ pasta- eller bulgursallad. Förtjänar även en plats på en buffé, till exempel på julbordet för den som ska äta det om ett par dagar.

Ofta gör vi röror av bondbönor eftersom vi odlar mycket av dem, men just nu har vi snöat in på ärtröra smaksatt med näringsjäst (näringsjäst har en ostlik, lite nötig smak och för ostälskare som vill äta mer veganskt är det en toppeningrediens!).

Vi brukar höfta lite med ingredienserna, men det går till exempel att göra så här:

Ärtröra

  • 250 g gula ärter
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk näringsjästflingor
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar

Blötlägg ärtorna i tio timmar och koka dem sedan 40 minuter i nytt vatten.

Mixa alla ingredienser till en slät röra. Tillsätt eventuellt lite vatten om konsistensen blir för fast.

Som variation kan röran smaksättas med exempelvis vitlök eller spiskummin istället för näringsjäst. På bilden har vi garnerat med rosépeppar.

Andra goda röror:
Bondböneröra
Persiljeröra
Baba ganoush

Ärtröra2

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *