Blommor 1

Reinkarnation

Vi har tidigare berättat att lökväxter som vi haft inomhus i kruka förvisas ut till lotten när de blommat över. Det är nu, under den här årstiden, som det betalar sig! Nu blommar både hyacinter, pärlhyacinter och små söta tête à tête från tidigare år i våra rabatter, och sprider…

Libbsticka

Roligaste örtkryddan

När jag var liten var libbsticka ett av de roligaste ord jag visste. Gång på gång tjatade jag och mina syskon om att mamma och pappa skulle läsa innehållsförteckningen på Herbamare-burken, och varje gång de kom till libbsticka så skrattade vi högt. Idag har jag skördat libbsticka för att göra…

Nässlor

Naturens skafferi

Det finns ju massor av godsaker att skörda även för den som inte odlar själv. Sådant som växer vilt i naturen och som vi alla kan plocka av. Nässlorna har precis börjat titta upp och just de här första, späda skotten är de allra godaste att göra soppa av. Nässelsoppa…

Sättpotatis

Midsommarlunch

Nu har temperaturen i jorden nått åtta grader hos oss vilket betyder att potatisen kan börja växa. Dock så sätter vi bara ut den tidiga sorten än så länge, den som ska vara klara till midsommar. I år använder vi egen frisk sättpotatis från förra årets skörd av sorten Rocket…

Rabarbergratäng2

Marsipangratinerad glasrabarber

Här är vad vi gjorde av rabarbern igår kväll. Med en klick smör och lite riven marsipan på gratinerades den i ugnen. Fem minuter i 275 grader. Supergott med en sked iskall vaniljglass till! /Olof Se även: Vårens första primörer

Glasrasbarber

Vårens första primörer

Idag har vi skördat årets första glasrabarber. Genom att sätta en ljustät hink eller kruka över plantan när de första knopparna börjar synas så bleks bladen och stjälkarna. De blir extra mjälla och mycket mindre sura än senare på säsongen. En bör bara ta en sådan här skörd per planta…

Patsa

Egen pasta

Det har blivit mycket om odling och lite om mat i bloggen den sista tiden. Idag väger jag upp lite med att dela med mig av ett favoritrecept. Egentligen ska det väl vara durumvete men jag brukar använda vanligt vetemjöl. Pasta (per person): 2 dl mjöl 1 ägg 1 msk…

Lägesrapport sparris

Lägesrapport sparris

Fyra av de fem fröerna som vi sådde i februari grodde och nu är plantorna 25 cm höga. Det kan verka tröstlöst att så sparris eftersom det tar åtminstone tre år innan en kan skörda men jag vill ändå rekommendera alla som har en lämplig jordplätt att göra det, för…

Gojibär

Gojibär

Som jag nämnt tidigare tänkte vi göra ett nytt försök att odla gojibär, eller bocktörne som det också heter. De pyttesmå fröna som vi sådde i februari har nu hunnit bli fem centimeter höga plantor och det är snart dags att ge dem större krukor. Bocktörne är en liten flerårig…

Malabarspenat

Malabarspenat

Jag vet att jag i något tidigare inlägg har lovat att berätta om malabarspenat. Vi fick en liten planta på Stadsodlarfestivalen förra året och den har vi vårdat ömt hela vintern och nu tagit en massa sticklingar av. De verkar alla ha rotat sig och nu spirar nya små gröna…