Sparris

Efterlängtade spiror

Våra äldsta sparrisplantor är nu inne på sin fjärde säsong och äntligen kan vi ta ut lite större skörd! Vi smakade ett par stycken förra året men i år vågar vi oss på att skörda hela maj månad. Från och med år fem sägs det att det ska gå bra…

Fjällsyra

Nya perenna grönsaker

Två spännande små plantor fick vi med oss från trädgårdsfesten i helgen. En fjällsyra och en koreansk grönsak med det latinska namnet sedum sarmentosum (jag vet inte om den har något svenskt namn). De står nu ute på vår lott och vi väntar med spänning på att fjällsyran ska växa…

Loppis

Söders finaste innergård?

Bakom porten på Wollmar Yxkullsgatan 41 här på Söder gömmer sig en riktig drömträdgård. Det är kvarterets hyresgäster som planerat den och igår bjöd de in alla som ville till trädgårdsfest! Stadsodlarförebilden Lena Israelsson, författare till ett flertal fina trädgårdsböcker, har bott i kvarteret sedan 70-talet och visade runt i gårdens…

Amadine

Trendig potatis

Nu har vi satt vår sista potatis – i alla fall för i år. Fem olika sorter har vi petat ner. Rocket, som är mycket tidig och förhoppningsvis blir klar före midsommar. Princess som jag fick en provpåse av från Koloniträdgårdsförbundet när jag besökte mässan Nordiska trädgårdar, även den tidig….

pärlhyacint snittblommor

Nysnittad lycka

Nu har snittblommeperioden börjat hemma hos oss. Det kan kännas synd att länsa lotten på nyutslagna tulpaner, narcisser och pärlhyacinter, men våra rabatter ligger ju trots allt 7 km hemifrån, och med några dagar mellan besöken på täppan blir det inte jättemycket tid att njuta av blommorna på plats. Så…

Blommor 1

Reinkarnation

Vi har tidigare berättat att lökväxter som vi haft inomhus i kruka förvisas ut till lotten när de blommat över. Det är nu, under den här årstiden, som det betalar sig! Nu blommar både hyacinter, pärlhyacinter och små söta tête à tête från tidigare år i våra rabatter, och sprider…

Libbsticka

Roligaste örtkryddan

När jag var liten var libbsticka ett av de roligaste ord jag visste. Gång på gång tjatade jag och mina syskon om att mamma och pappa skulle läsa innehållsförteckningen på Herbamare-burken, och varje gång de kom till libbsticka så skrattade vi högt. Idag har jag skördat libbsticka för att göra…

Nässlor

Naturens skafferi

Det finns ju massor av godsaker att skörda även för den som inte odlar själv. Sådant som växer vilt i naturen och som vi alla kan plocka av. Nässlorna har precis börjat titta upp och just de här första, späda skotten är de allra godaste att göra soppa av. Nässelsoppa…

Sättpotatis

Midsommarlunch

Nu har temperaturen i jorden nått åtta grader hos oss vilket betyder att potatisen kan börja växa. Dock så sätter vi bara ut den tidiga sorten än så länge, den som ska vara klara till midsommar. I år använder vi egen frisk sättpotatis från förra årets skörd av sorten Rocket…

Rabarbergratäng2

Marsipangratinerad glasrabarber

Här är vad vi gjorde av rabarbern igår kväll. Med en klick smör och lite riven marsipan på gratinerades den i ugnen. Fem minuter i 275 grader. Supergott med en sked iskall vaniljglass till! /Olof Se även: Vårens första primörer