Att odla egna fröer

Att odla egna fröer

Under sensommaren och hösten brukar vi samla massor av egna fröer. Dels för att slippa köpa varje år, men framför allt för att kunna fortsätta att odla sorter som är svåra att hitta ekologiska fröer av i handeln. Det är alltid viktigt att fröerna får torka riktigt ordentligt innan de paketeras i…

I värstingligan

I värstingligan

När det pratas om miljöfrågor är det inte ovanligt att en får höra – inte minst från politiskt håll – att “vi i Sverige är ju väldigt duktiga och ligger i framkant när det gäller miljö”. Vad de som säger detta egentligen menar är lite av ett mysterium. För faktum…

Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)

Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)

Sedan förra helgen har det regnat nästan varje dag här i våra trakter och det blir mörkt allt tidigare om kvällarna. Riktig höstkänsla med andra ord, och vad kan väl då passa bättre än att värma sig med en het soppa? Både Anna och jag gillar verkligen att äta varma…

Skogsskörd + recept på risotto

Skogsskörd + recept på risotto

Tillslut blev den av, den där skogsskördeturen. Eftersom vi jobbat en del under helgen, belönade vi oss med en ledig måndagseftermiddag och begav oss till skogen med siktet inställt på trattkantareller. Olof hade prickat in flera ställen i Google maps där han hittat trattisar andra år, så vi promenerade in…

Bondens egen marknad

Bondens egen marknad

Då vi är borta mycket från Stockholm under somrarna finns det som sagt en hel del grönsaker som vi inte har möjlighet att odla själva, men som vi helst inte vill leva utan. Tomater av olika sort är en sådan sak, liksom chili och aubergine. Olika sorters kål har vi…

Superenkel gourmetmiddag i säsong

Superenkel gourmetmiddag i säsong

Som vi berättat tidigare har betorna i år vuxit bättre än någonsin på vår lott. Skillnaden mot hur vi odlat dem tidigare var att vi i år förkultiverade plantorna i en sålåda innan utplantering, istället för att så direkt på friland. Kanske var det därför vi lyckades bättre den här…

En slingrig favorit

En slingrig favorit

En av våra absoluta favoriter att odla är squashen “Zucchetta tromba d’albenga”, eller “tromboncino” som den också kallas. Plantan rankar sig som en pumpa, så den behöver rikligt med utrymme, och om en vill kan den spaljeras. Frukterna blir långa och slingriga, nästan ormlika, med ett “huvud” i ena änden…

Glöm inte naturen #2

Glöm inte naturen #2

Naturen är full med lyxiga råvaror som bara väntar på att skördas – helt gratis och utan att en lagt ner den minsta lilla arbetsinsats. Som odlare kan en dock ha så fullt upp med sådder, ogräsrensning och egenodlad skörd som ska tas om hand, att det inte blir så…

Dags för nya sådder

Dags för nya sådder

Att det snart är mitten av september betyder inte att det är en olämplig tid för nya sådder. Tvärt om går det fortfarande utmärkt att så snabbväxande och köldtåliga växter för att skörda nu under hösten, och på vår lilla balkong börjar krukorna med ätbart återigen ta mer och mer…

Chiapudding med björnbär från monsterbusken

Chiapudding med björnbär från monsterbusken

Har tidigare berättat om vår ”monsterbuske”. Den med de vassaste taggar, den största livsglädje och de godaste björnbär en kan tänka sig. Älskar att kunna frossa i de sötsyrliga bären så här års, och om en bara ska plantera en enda sorts buske i sitt liv så kan jag verkligen…