Syrade och heta såser

Syrade och heta såser

Jag älskar het mat och särskilt mycket uppskattar jag det nu under den kalla årstiden. Så i söndags när snön yrde utanför fönstret gjorde jag klart och tappade upp några av årets heta såser. En syrad sås på röd chili och tomat smaksatt med purjolöksaska En syrad sås bestående av den…

Röra av höstskördad persilja

Röra av höstskördad persilja

En av de grödor vi skördar störst del av året är persilja. Den står sig hela hösten lång och övervintrar utan problem i våra trakter så redan tidigt på våren kan vi återigen plocka spirande späda blad. När vi fick i uppgift att fixa sallad till en knytis häromdagen var…

Längtan efter en grön grotta

Längtan efter en grön grotta

I vårt senaste avsnitt av Odlarna beskriver kulturjournalisten Lotte Möller sin trädgård – med höga gamla träd, slingrande växter och stigar bland smultron och mossa – som en grön grotta. Och en avskärmad grön grotta är vi nog många som önskar att vi kunde ta vår tillflykt till just nu….

Att odla egna fröer

Att odla egna fröer

Under sensommaren och hösten brukar vi samla massor av egna fröer. Dels för att slippa köpa varje år, men framför allt för att kunna fortsätta att odla sorter som är svåra att hitta ekologiska fröer av i handeln. Det är alltid viktigt att fröerna får torka riktigt ordentligt innan de paketeras i…

I värstingligan

I värstingligan

När det pratas om miljöfrågor är det inte ovanligt att en får höra – inte minst från politiskt håll – att “vi i Sverige är ju väldigt duktiga och ligger i framkant när det gäller miljö”. Vad de som säger detta egentligen menar är lite av ett mysterium. För faktum…

Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)

Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)

Sedan förra helgen har det regnat nästan varje dag här i våra trakter och det blir mörkt allt tidigare om kvällarna. Riktig höstkänsla med andra ord, och vad kan väl då passa bättre än att värma sig med en het soppa? Både Anna och jag gillar verkligen att äta varma…

Skogsskörd + recept på risotto

Skogsskörd + recept på risotto

Tillslut blev den av, den där skogsskördeturen. Eftersom vi jobbat en del under helgen, belönade vi oss med en ledig måndagseftermiddag och begav oss till skogen med siktet inställt på trattkantareller. Olof hade prickat in flera ställen i Google maps där han hittat trattisar andra år, så vi promenerade in…

Bondens egen marknad

Bondens egen marknad

Då vi är borta mycket från Stockholm under somrarna finns det som sagt en hel del grönsaker som vi inte har möjlighet att odla själva, men som vi helst inte vill leva utan. Tomater av olika sort är en sådan sak, liksom chili och aubergine. Olika sorters kål har vi…

Superenkel gourmetmiddag i säsong

Superenkel gourmetmiddag i säsong

Som vi berättat tidigare har betorna i år vuxit bättre än någonsin på vår lott. Skillnaden mot hur vi odlat dem tidigare var att vi i år förkultiverade plantorna i en sålåda innan utplantering, istället för att så direkt på friland. Kanske var det därför vi lyckades bättre den här…

En slingrig favorit

En slingrig favorit

En av våra absoluta favoriter att odla är squashen “Zucchetta tromba d’albenga”, eller “tromboncino” som den också kallas. Plantan rankar sig som en pumpa, så den behöver rikligt med utrymme, och om en vill kan den spaljeras. Frukterna blir långa och slingriga, nästan ormlika, med ett “huvud” i ena änden…