Godaste marängerna – enkla och veganska

Godaste marängerna – enkla och veganska

Att kikärtsspad kan ersätta ägg i olika bakverk och majonäs är ingen nyhet, men själva har vi först på senare tid upptäckt kikärtsspadets storhet. Helt perfekt för oss som vill övergå från vegetariskt till mer veganskt. Och varför ska en använda ägg som bindemedel i till exempel bakverk när det…

Grödor att så under mars

Grödor att så under mars

Vi får ofta frågor om när det är dags att så olika grödor, och inte sällan får vi frågan när det redan är för sent. Många kommer helt enkelt på att de vill odla en gröda när den börjar dyka upp i form av fina, redan halvvuxna, plantor i sociala…

Nu är den här!

Nu är den här!

Vi har knappt hunnit fatta det själva ännu, men nu är den ute. Vår bok Spenat i stan! Namngiven efter denna blogg. När Norstedts kontaktade oss och frågade om vi ville skriva en bok var det förstås för roligt för att tacka nej till. Det ville vi såklart. Samtidigt visste…

Belugapasta

Belugapasta

Enkla recept kan en aldrig få för många av. Den här pastan med belugalinser är en ny favorit som vi hittat fram till – perfekt att laga mycket av så att det räcker till matlåda i flera dagar. Men så god att den funkar fint även när en ska bjuda…

Chili – utvärdering och sorttips

Chili – utvärdering och sorttips

Nu när det är hög tid att så chili tänkte vi att det kan vara på sin plats med en liten utvärdering av de sorter vi odlade förra året. Åtta plantor av olika sort hade vi, och för att kunna se hur mycket vi fick från var och en försökte…

Krukväxten som blivit favorit på tallriken

Krukväxten som blivit favorit på tallriken

Det är lyxigt med grödor som går att skörda året runt. En favorit vi har sedan flera år tillbaka är malabarspenat, som funkar fint att ha som krukväxt även under vintern, och som ger mängder med spenatlika blad. Och i höstas stiftade vi bekantskap med Kryddkarlbergaren, eller Kubansk oregano, som…

Enkel delikatess

Enkel delikatess

Ett väldigt bra exempel på att en maträtt inte behöver vara svårlagad för att vara en delikatess, och att less ofta is more även när det kommer till mat, är rårakor. Bara att skala och riva potatis (och eventuellt även hacka lite lök), röra i salt och nymalen svartpeppar efter…

En nyckel till lyckad odling

En nyckel till lyckad odling

En sak som är självklar för många som odlat en tid (i alla fall bland oss som odlar ekologiskt) men som kan vara lätt att missa som nybörjare, är hur viktigt det är att skämma bort sin odlingsjord med organiskt material. Själva har vi säkert nämnt vår besatthet av organiskt…

Året som gick – och det som kommer…

Året som gick – och det som kommer…

Efter ett fulltecknat, på många sätt roligt, men tidvis också väldigt stressigt 2017, har vi inlett vårt 2018 med en vecka i välbehövligt sengångartempo (efter att ha sett hur snabba sniglar kan vara tänker vi aldrig mer använda snigelliknelser för långsamhet). Och innan vi på allvar tar oss an det…

Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet

Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet

Röror på olika typer av baljväxter är en himla bra grej tycker vi. Gott som pålägg på bröd eller tillbehör till typ pasta- eller bulgursallad. Förtjänar även en plats på en buffé, till exempel på julbordet för den som ska äta det om ett par dagar. Ofta gör vi röror…