Earth Day varje dag – och recept på klimatsmart bolognese

Earth Day varje dag – och recept på klimatsmart bolognese

Igår – den 22 april – var det Earth Day, en dag som instiftades 1970 för att uppmärksamma världens miljöproblem. Tyvärr har ju miljöproblemen knappast blivit mindre omfattande sedan dess, och vi – som bor i ett av de länder med störst negativ miljöpåverkan per person – behöver börja ha Earth…

Snabbstarta med växtkuvöser

Snabbstarta med växtkuvöser

Fram till för någon dag sedan var det tjäle i våra odlingsbäddar. Som vi skrivit om tidigare går det ändå att vinterså många grödor direkt på växtplatsen genom att strö ut fröer på ytan och sedan täcka med ett lager jord som man sparat inomhus (för att ha när jorden…

Vår del av kakan är slut

Vår del av kakan är slut

Idag, den 28 mars, passerar Sverige sin ”overshoot day”. Det betyder att genomsnittsinvånaren i Sverige förbrukat sin del av de resurser jorden kan producera på ett år. Earth Overshoot Day har de senaste åren uppmärksammats allt tidigare i augusti, men då är det alltså genomsnittet för hela jorden som räknas,…

Godaste marängerna – enkla och veganska

Godaste marängerna – enkla och veganska

Att kikärtsspad kan ersätta ägg i olika bakverk och majonäs är ingen nyhet, men själva har vi först på senare tid upptäckt kikärtsspadets storhet. Helt perfekt för oss som vill övergå från vegetariskt till mer veganskt. Och varför ska en använda ägg som bindemedel i till exempel bakverk när det…

Grödor att så under mars

Grödor att så under mars

Vi får ofta frågor om när det är dags att så olika grödor, och inte sällan får vi frågan när det redan är för sent. Många kommer helt enkelt på att de vill odla en gröda när den börjar dyka upp i form av fina, redan halvvuxna, plantor i sociala…

Nu är den här!

Nu är den här!

Vi har knappt hunnit fatta det själva ännu, men nu är den ute. Vår bok Spenat i stan! Namngiven efter denna blogg. När Norstedts kontaktade oss och frågade om vi ville skriva en bok var det förstås för roligt för att tacka nej till. Det ville vi såklart. Samtidigt visste…

Belugapasta

Belugapasta

Enkla recept kan en aldrig få för många av. Den här pastan med belugalinser är en ny favorit som vi hittat fram till – perfekt att laga mycket av så att det räcker till matlåda i flera dagar. Men så god att den funkar fint även när en ska bjuda…

Chili – utvärdering och sorttips

Chili – utvärdering och sorttips

Nu när det är hög tid att så chili tänkte vi att det kan vara på sin plats med en liten utvärdering av de sorter vi odlade förra året. Åtta plantor av olika sort hade vi, och för att kunna se hur mycket vi fick från var och en har…

Krukväxten som blivit favorit på tallriken

Krukväxten som blivit favorit på tallriken

Det är lyxigt med grödor som går att skörda året runt. En favorit vi har sedan flera år tillbaka är malabarspenat, som funkar fint att ha som krukväxt även under vintern, och som ger mängder med spenatlika blad. Och i höstas stiftade vi bekantskap med Kryddkarlbergaren, eller Kubansk oregano, som…

Enkel delikatess

Enkel delikatess

Ett väldigt bra exempel på att en maträtt inte behöver vara svårlagad för att vara en delikatess, och att less ofta is more även när det kommer till mat, är rårakor. Bara att skala och riva potatis, eventuellt hacka lite lök, röra i salt och nymalen svartpeppar efter smak, klicka…