Flyttfjäril och basilika

Flyttfjäril och basilika

Som vi antytt tidigare så har vi en del förändringar på gång. Och som alltid går tiden fortare en vad en tänkt sig och plötsligt så är vi mitt i framtiden. Och i Göteborg. Vi fick möjlighet att bo och jobba här under en tid, så vi tänkte testa. Stockholm…

Wwoofa – och få inblick i livet på en ekogård

Wwoofa – och få inblick i livet på en ekogård

I vårt senaste avsnitt av Odlarna berättar trädgårdsmästaren och trädbeskäraren Jessica Karlsson att hon tar hjälp av volontärer för att sköta sina grönsaksland, då hon själv ofta har så fullt upp med arbete i andras trädgårdar att hon har svårt att hinna med sin egen. Volontärarbetarna får mat, husrum och…

Musmelon till fönstren

Musmelon till fönstren

En av få sorter som stod på önskelistan när vi gick till Peppar och pumpas fröbytardag tidigare i år var djungelgurka. Eller musmelon som den också kallas. För vem kan låta bli att vilja testa denna gurkväxt vars frukter ser exakt så puttenuttiga och gulliga ut som smeknamnet säger? Och vår…

Hög tid att börja så

Hög tid att börja så

Det var flera år sedan vi odlade chili senast, delvis på grund av att andra plantor haft företräde till våra ganska få fönsterplatser. Dock har vi en förändring på gång som bland annat innebär att vi inom kort kommer att få tillgång till fem meter fönsterbräda i bästa söderläge. Att…

Örtolja – gör din egen hudvård

Örtolja – gör din egen hudvård

Hud- hår- och skönhetsvård innehåller ofta en rad ingredienser som är skadliga för miljön, och direkt eller i förlängningen även för oss själva, såsom mikroplaster, hormonstörande ämnen och palmolja. Och att tyda innehållsförteckningen på till exempel en Body lotion är i de flesta fall ett tidskrävande detektivarbete. Palmolja till exempel…

Purjolöksaska – maxa smaken och minimera matsvinnet

Purjolöksaska – maxa smaken och minimera matsvinnet

Som vi säkert berättat tidigare strävar vi alltid efter att minimera vårt matsvinn. En positiv följd av det – förutom vinsten för miljön som är grundanledningen till att vi inte vill slänga mat – är att en upptäcker hur till exempel grönsaksdelar som tidigare åkt i soporna av gammal vana…

Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!

Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!

Många som odlar vittnar om att de köper för mycket fröer, och visst är det lätt hänt att beställa fler påsar än en behöver, inte minst när en planerar och längtar efter den stundande säsongen. Det finns ju så mycket att välja på, och så många roliga sorter. På senare…

Sweet chilisås – så gör du din egen

Sweet chilisås – så gör du din egen

Jag har ju tidigare lovat att berätta hur jag gör min egen sweet chilisås. Den är perfekt att ha som tillbehör till exempelvis wok eller dumplings och håller åtminstone ett år i kylen. Här är receptet: 300 g röd chili 2 dl ättikssprit 2 dl vatten 3 dl socker 2…

Pumpagnocchi med salviasmör (godaste pumparätten!)

Pumpagnocchi med salviasmör (godaste pumparätten!)

Pumpa hör inte bara halloween-tider till. Eftersom de i likhet med många rotfrukter går fint att lagra så är ekologiska när- eller egenodlade pumpor perfekt mat även nu under vintern om en vill äta klimatsmart i säsong. Något som i kombination med att de är så otroligt snygga har gjort…

Bönbiffar – egen snabbmat (vegan)

Bönbiffar – egen snabbmat (vegan)

Ni som följt den här bloggen har nog inte kunnat undgå att vi odlar en hel massa bondbönor. De är tåliga och ger snällt fina skördar utan att kräva någon skötsel i utbyte = perfekt om en vill kunna lämna sin odling då och då. Om bondbönorna är jättelätta att…