Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/functions.php on line 117 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/functions.php on line 141 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/functions.php:117) in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 The collective http://thewaveswemake.se/thecollective En till The waves we make portal webbplats Thu, 08 Mar 2018 18:56:19 +0000 sv-SE hourly 1 När konst möter vetenskap: NY-special http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/03/04/nar-konst-moter-vetenskap-ny-special/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/03/04/nar-konst-moter-vetenskap-ny-special/#respond Sun, 04 Mar 2018 15:20:28 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=170 Vad händer när man blandar science med konst? Jag intervjuade Julia Buntaine, konstnär och grundare av SciArt Center i New York och fick en drös inspirerande svar.

Lyssna på podcast-avsnittet här!

Julia_150

 

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/03/04/nar-konst-moter-vetenskap-ny-special/feed/ 0
Från köksbordet till månen – en intervju med Space Science Sweden http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/01/31/fran-koksbordet-till-manen-en-intervju-med-space-science-sweden/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/01/31/fran-koksbordet-till-manen-en-intervju-med-space-science-sweden/#respond Wed, 31 Jan 2018 17:18:35 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=156 Space Science Sweden är en ideell förening från Umeå bestående av ett gäng unga ingenjörer. Om drygt ett år planerar teamet att åka till månen med sin innovation CUBE som kommer ge oss en första förståelse över den statiska elektricitet som finns på månen och som ger månen sina sandstormar. Resan med CUBE började 2015 då Space Science Sweden vann möjligheten att skicka med en innovativ lösning till månen. Tävlingen arrangerades av deras nuvarande samarbetspartners Part Time Scientists.  

Snart ger New Space-uppstickarna sig ut i rymden och The Collective fick chansen att prata med Sebastian Sjöquist, VD för Space Science Sweden, om resan hittills. En resa som började runt ett köksbord i Umeå.

 

Upprinnelsen till Space Science Sweden startade med Googles tävlingen Google Lunar Xprize, en tävling som ska få fart på rymdutforskningen igen och därmed även utmana den kreativa ambitionen från stora statliga organisationer som Nasa, ESA, Jaxa. Framförallt var det ett initiativ för att ingjuta ett nytt engagemang kring månen bland ingenjörer och innovatörer internationellt.

”Den ena priset kammades hem av Part Time Scientists, ett gäng tyska ingenjörstudenter som tyckte det vore coolt att skicka iväg något nytt till månen och fick sen möjligheten att realisera sin idé. När teamet väl började bygga inser dem att de har plats över på sin landare och att dem kan ta med mycket mer vikt än vad de själva planerade att skicka med. Det tyska teamet utlyste då en tävling där ideella initiativ fick möjligheten att skicka med något helt nytt med en vikt på 1 kilo och en kubikdecimeter. Så vi satte oss ner, 5 januari för 3 år sen, i Tomas kök för och började snickra på något som skulle kunna vara ballt att skicka med till månen och som ingen hade gjort förut. Vi kom väldigt snabbt på att vi ville skicka med något som kunde lagra energi.”

 

CUBE

Kärnteamet bakom Space Science Sweden består av Tomas Härdin, CTO, som gör elektroniken, Isak Silander, Lead Engineer, som ritar hårdvaran och Sebastian Sjöquist som axlar rollen som VD för projektet. Vid teamets sida finns även namnkunniga rådgivare som exempelvis Maria Hamrin, rymdfysiker vid Umeå Universitet, samt ett drivet gäng av fysikstudenter vid Umeå Universitet.

 

”Tomas som är helt briljant på elektronik och konstruktion, medan Isak är en framstående fysiker. Min roll är att hålla ihop viljorna i teamet, ta oss framåt och få oss att jobba som en enhet. Det vore annars otroligt lätt att man jobbar individualistiskt då man är otroligt fokuserad på vad man gör just nu och det är lätt att man missar the big picture. Jag har rollen att ge teamet ett utifrånperspektiv och tvinga fram ett arbetssätt som gör att vi kan skapa mer än vad tre individer borde kunna göra. Sen att det blev just vi tre var nog mer slumpen. Vi fann varandra i en ideell förening som höll på med modellraketer där vi gjorde raketmotorer och alla möjliga dumheter ihop. Vi hade ett gemensamt intresse för rymden och för ingenjörskap, och sen kom Tomas till mig med idén om att åka till månen.”

 

SpaceScience

 

Teamets dynamiska uppställning och samarbete utanför kärngruppen har varit mycket viktig under resans gång.

”Desto fortare man inser att hur lite man kan, desto fortare inser man att man behöver hjälp och först då kan man lösa problem. Sitter man och har småhybris för att man har fått ett månuppdrag och inte tror att man behöver hjälp, då ligger man risigt till.”

Trots den ambitiösa planen har arbetet gått överraskade smidigt och teamet ligger i fas inför projektets deadline i augusti 2018. Teamet ska som preliminärt Q1 2019 få åka med sin innovation CUBE till månen.

”Vi har haft tur längs vägen, och det kanske är tack vare att vi lyckats sätta samman en grupp människor som tillsammans lyckats skapa väldigt mycket. Innan vi fick kontakt med Umeå Universitet var en av utmaningarna att veta hur vi skulle kunna ta idén vidare, hur vi skulle komma i kontakt med rätt kompetens utanför vårt eget kunnande och hitta personer som kunde hjälpa oss att testa grejerna. Så att den klarar en uppskjutning till exempel.

Sedan är ju pengar alltid en utmaning. Vi är en ideell förening som fungerar tack vare donationer och sponsorer. De största utmaningarna för oss har varit att hitta rätt extern kompetens och finansiering. Och det har vi ändå lyckas överkomma.”

Space Science Swedens första deadline närmar sig men teamet kikar även på hur deras innovation kan appliceras framåt, som en eventuell kommersiell produkt och en uppstickare inom New Space-industrin.

 

”Nu håller vi på med det praktiska att få instrumentet att prestera ännu lite bättre och visa på att den har en bra pålitlighet för den data den genererar. Sedan bygger vi vidare på det systemet som ska ta emot datan här på jorden.

När det kommer till instrumentet som vi har designat så har vi hittat några kommersiella applikationer som framåt kan generera intäkter. Det skulle göra att vi kan ta på oss an fler uppdrag och bygga nya instrument och prylar. Det roligaste är ju om Space Science Sweden kan ta fart och blir något vi kan leva på och där vi kan få bygga instrument eller hårdvara till utforskning.”

 

2 snabba med Sebastian Sjöquist:

 

Största aha-upplevelsen

Starkaste ögonblicket hittills är när vi fick ett ja från Part Time Scientists och vi förstod att det hade stått mellan oss och Nasa. Nästa stora ögonblick kommer förmodligen vara när vi sticker iväg och står på månen.

 

Det svåraste att smälta nu sedan vi startade var ändå hur vi i en källare i Umeå lyckas pilla ihop någonting som kan generera god och vetenskaplig data. Det var en aha-upplevelsen när jag verkligen förstod att det vi gör spelar roll och kan användas. Det tog ett tag innan det riktigt kunde sjukna in.

 

Intresset för rymden

För mig är det inte nödvändigtvis rymden i sig som är det intressanta utan att hitta smarta tekniska lösningar och bygga själva maskinerna som tar oss till månen, rymden och till mars. Det är ingenjörskonsten som har drivit mig framåt i det här projektet.

___

Jag lämnar intervjun otroligt inspirerad på temat vad som är möjligt. The sky is not the limit – om du har ett driv och en stark idé.

Space Science Sweden är ett team som vi kommer höra mer om.

 

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2018/01/31/fran-koksbordet-till-manen-en-intervju-med-space-science-sweden/feed/ 0
Fem tips som breddar ditt perspektiv 2018 http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/12/31/fem-tips-som-breddar-ditt-perspektiv-2018/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/12/31/fem-tips-som-breddar-ditt-perspektiv-2018/#respond Sun, 31 Dec 2017 07:59:50 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=146 Så rundar vi av 2017. Ett år där jag i olika former har tvingat mig själv att gå utanför min
komfortzon och satt mig i situationer där jag stundtals fått improvisera mig fram eller  känt mig vilsen/underlägsen/malplacé/spritt språngande galen. Men varje gång som jag har gjort det så har jag breddat mitt perspektiv. Och detta har hjälpt mig i mitt idéskapande – som är en avgörande del i mitt bolagsbyggande av PR-byrån Number10, i min styrelseroll i Kodcentrum och fortsatt arbete med The Collective.

 

Här är några tips som hjälpt mig att bredda mitt eget perspektiv. Hoppas att de kan inspirera dig att bredda ditt.

1. Kartlägg ditt nätverk. Se över dina kontakter regelbundet och identifiera eventuella luckor där du möjligtvis saknar perspektiv ifrån. Det kan vara allt från olika branscher, kulturer, åldrar, verkligheter, ALLT. Utifrån det identifierar du personer som kan hjälpa dig att bredda ditt perspektiv under 2018 och börjar kontakta dem för en kaffe. Personerna kan du hitta genom att fråga ditt egna nätverk, genom att skumma igenom nya medier (se punkt 3) eller genom att söka på olika hashtags via exempelvis Instagram.

2. Samskapa. Du behöver inte göra allting själv och du behöver inte komma på allting själv. De bästa idéerna kommer inte när man sätter en idé i sten på egen kammare. Det ger så mycket mer, till dig personligen och till lösningen som ska tas fram, om du involverar fler perspektiv redan i själva idéprocessen – långt innan lösningen formas. Har du planerna att starta ett projekt, starta en rörelse eller ett bolag under 2018? Bjud personer med andra erfarenheter till bordet redan från start, ställ frågor, och lyssna lyhört efter värdefull input. Idéskapande måste få vara prestigelöst och öppet.

3. Blanda upp dina medievanor. Släpp filterbubblan och lär känna nya resonemang genom att bredda din lista över kunskapskällor. Läs internationella medier, gå med i en Facebookgupp som diskuterar ett ämne som du har låg kunskap om. (Jag gick exempelvis precis med i Blockkedjor & kryptovalutor – Sverige för att lära mig något helt nytt och har adderat Illustrerad Vetenskap till min egen mediekonsumtion.) Till lyssnarlistan kan du lägga till en lokalradio från en annan ort än den du bor på och en ny podcast. Genom att blanda dina medievanor, ökar din förståelse för fler resonemang och på kuppen breddas ditt perspektiv.

4. Skaka om rutinerna. Utmana din bubbla genom att lägga till några nya upplevelser i ditt liv som kan vidga dina vyer. Börja med att ändra en rutin 1 gång i veckan och se hur det påverkar hur du ser världen – eller t.o.m. hur du ser på livet. Dessa upplevelser kan vara allt från att du testar impro teater, tränar på natten, ändrar dina matvanor, tar en ny väg till jobbet, ger dig Netflixförbud minst 3 dagar i veckan, träffar nya människor enligt punkt 1 i denna lista, etc. Har du svårt att lägga till utmaningar själv kan du alltid be dina vänner, LinkedIn-kontakter eller kollegor komma på några roliga (men inte livshotande eller privatekonomiskt förödande) spår.

5. Res till nya destinationer. Och det behöver inte vara långt. Ibland kan det räcka med att åka till slutstationen på en annan buss- eller tunnelbanelinje, eller cykla till en ny plats i stan. Oavsett om du hamnar på Gröna linjen eller på Cap Verde – byta miljö är ovärderligt för komma in i andra tankebanor. Nya intryck har verkligen förmågan att få idéer att lossna och bredda ens omvärldsbild.

 

Lycka till och Gott Nytt År!

 

 

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/12/31/fem-tips-som-breddar-ditt-perspektiv-2018/feed/ 0
Urban Diversity Dinner i Dome of Visions http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/10/08/urban-diversity-dinner-dome-visions/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/10/08/urban-diversity-dinner-dome-visions/#respond Sun, 08 Oct 2017 12:53:19 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=131 I en omfattande forskningsstudie gjord av Uppsala Universitet 2015, jämfördes 13 europeiska städers socioekonomiska segregation. Där hamnade Stockholm som den femte mest segregerade staden efter Madrid, Milano, Tallinn och London.

och när Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm samma år presenterade sin rapport över klyftorna mellan olika stadsdelar summerades resultatet i titeln:

Skillnadernas Stockholm.

Några veckor tillbaka arrangerade därför The Collective och Dome of Visions ett samtal på temat Urban Diversity för att diskutera hur vi kan minska segregering i Stockholm. Deltagare från näringslivet, politiken och forskningen möttes i Dome of Visions symboliskt transparenta
byggnad. Och samtalen kring borden bubblade av spännande idéer och beslutsamhet att öppna upp staden. Det var enormt inspirerande.


Urban Diversity Dinner4

Urban Diversity Dinner2

 

Nu går tankarna på högvarv hur vi kan hitta kreativa lösningar för att öka interaktion mellan olika stadsdelar och Stockholmare. Hur kan vi exempelvis använda teknik för att öka samtal och naturliga möten mellan människor för att bryta osynliga samhällsbarriärer.

Har du några tankar här?

Hör av dig så tar vi en kaffe!: maria.fabricius@number10.se

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/10/08/urban-diversity-dinner-dome-visions/feed/ 0
Smarta glasögon ska krossa samhällsbarriärer i Stockholm http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/09/03/smarta-glasogon-ska-krossa-samhallsbarriarer-stockholm/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/09/03/smarta-glasogon-ska-krossa-samhallsbarriarer-stockholm/#respond Sun, 03 Sep 2017 15:30:25 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=113 2015 presenterade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm sina första djupgående analyser. Det slående resultatet summerades redan i rapporten titel Skillnadernas Stockholm som visade en ökad segregering och avsaknaden av mötesplatser mellan människor från olika stadsdelar.

I augusti initierade The Collective därför studien Through My Eyes där ny teknik testas för att rasera samhällsklyftor och öka förståelse mellan olika stockholmare. I studien deltar profiler från olika yrkesgrupper och stadsdelar genom att filma segment ur deras liv och vardag med Spectacles, Snapchats smarta glasögon. Målet med studien är ge en möjlighet att följa olika människors perspektiv och testa hur teknik kan användas för att öka förståelse mellan människor. Innehållet tankas sedan upp på Snapchat-kontot throughmyeyes0.

Hittills har studien fyllts med en grym mix av Stockholmsprofiler som delat sina olika perspektiv:  Zakaria A. Hersi, grundare av Orten.io, Fatemeh Khavari, ordförande för Ensamkommandes förbund Stockholm, Åsa Uhlin, chefredaktör på Veckans Affärer, Barakat Ghebrehawariat (även kallad Demokratiagenten), grundare av Demokrateam , Alexander Cemenson, verksamhetschef på RFSL, Cecilia Lago Albright, Communication Manager på Tobii Leo Ahmed, rektor på Järvaskolan och Jannike Kohinnor, lärare på Glömstaskolan.

[vimeo 230887393 w=640 h=360]

Fatemeh Khavari-Through My Eyes from Maria Fabricius on Vimeo.

Fatemeh Khavari

 

ZakariaAHersi

Alexander Clemenson

Några veckor med Through My Eyes har åtminstone mitt eget perspektiv vidgas och letar nu efter fler spännande deltagare till Through My Eyes i höst.
Ha du tips på någon person vars verklighet som bör delas?  Hör av dig!:  maria.fabricius@number10.se

Mer om Through My Eyes:
https://www.throughmyeyes.se

 

Läs mer om Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm:
http://www.stockholm.se/OmStockholm/Forvaltningar-och-bolag/Stadsledningskontoret-/Kommissionen-for-ett-socialt-hallbart-Stockholm/

 

 

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/09/03/smarta-glasogon-ska-krossa-samhallsbarriarer-stockholm/feed/ 0
De förhöjer det mänskliga mötet http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/08/09/de-forhojer-det-manskliga-motet/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/08/09/de-forhojer-det-manskliga-motet/#respond Wed, 09 Aug 2017 16:21:10 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=107 Inspirationen flödar när jag lämnar mötet med Anja Melander och Johanna Öhlén Meschke, duon bakom nytänkande Tankeapoteket.

Deras mission? Att skapa upplevelser som förhöjer det mänskliga mötet. 

The Collective följde upp med en intervju för att dela deras spännande satsning.

 

Hur träffades ni?
Vi träffades under hösten 2013 på Handels i Stockholm där vi båda gick en tvärvetenskaplig masterutbildning i General Management. Johanna är arkitekt och jag beteendevetare och vi fann varandra tidigt i vår gemensamma vägran att placeras i specialiserade fack. Vi hade sökt till handels för att lära oss tala ekonomins språk och kunna använda vår bakgrund för att göra skillnad.

Varför skapade ni Tankeapoteket?
Idén till Tankeapoteket kom när vi båda funderade över vad vi ville göra efter examen och inte kunde hitta någon organisation som vi ville jobba för. Många av våra vänner som var i arbetslivet kände sig desillusionerade av att ha gått från spännande studier på universitet till att bli gisslan i en tråkig värld av specialisering och byråkrati. Under en kurs i entreprenörskap utvecklade vi en idé om att skapa en skola efter skolan, en plats dit unga vuxna kunde vända sig för en dos inspiration och nya perspektiv från konst, kultur och vetenskap. Vi ville bygga en sekulär katedral dit folk kunde gå för att få ”recept på bättre tänkande”. Vår professor tyckte att idén var spännande och uppmuntrade oss att söka till handels inkubator, SSE Business lab. En månad senare satt vi på ett eget kontor med aktiebolag, affärsjurist och mentor.

Vi insåg snart att problemet med desillusionerade Millenials inte var en brist på idéer utan snarare en brist på intressanta samtal. De flesta umgicks i homogena grupper och spenderade sin tid i samma typer av samtal (ofta kopplade till ränta, bostad eller semester). Vi bestämde oss för att undersöka om vi kunde ”skapa” intressanta samtal. Efter att ha gått igenom vad olika discipliner såsom sociologi, psykologi och design hade att säga tog vi fram något vi kallade för ”Dialogens DNA”, en sammanfattning av de ingredienser vi ansåg nödvändiga för att skapa intressanta samtal. Vi började träna människor och organisationer i dessa förmågor som inkluderar mod, närvaro, empati, öppenhet och perspektiv och insåg snart att alla typer av relationer kunde tas till nästa nivå med rätt verktyg. Sedan dess har vi sett att strukturerade samtal mellan discipliner ofta skapar mer innovativa lösningar, att samtal över generationsgränser ger nya perspektiv och att samtal mellan främlingar bäddar för ökad tolerans och förståelse.

Vad är syftet med Tankeapoteket?
Syftet med Tankeapoteket är att skapa upplevelser som förhöjer det mänskliga mötet. Genom att erbjuda en analog oas i en digital kakafoni vill vi ge människor en chans att stanna upp, reflektera och uppleva hur det är att ge någon sin fulla uppmärksamhet. Det är nämligen i sådana tillstånd som vi blir kreativa, tänker i nya banor och lär oss hantera osäkerhet – förmågor som blir allt viktigare i en värld som ständigt förändras.

Varför är det viktigt att olika perspektiv får mötas?
Det är viktigt eftersom vi idag står inför så kallade wicked problems, utmaningar som är så komplexa, sammankopplade och ständigt föränderliga att de inte går att lösas från ett enskilt perspektiv. Dessa problem inkluderar konkreta utmaningar som miljöförstöring, fetma och terrorism och mer filosofiska frågor som hur man lever ett meningsfullt liv och hur man bäst strävar efter lycka. Genom att kombinera olika perspektiv får vi nya idéer, verktyg och sätt att se på världen, något som i sin tur ökar vår förmåga att förstå och hantera de problem vi står inför.

Hur skapar man ett inkluderande möte? Vad är era viktigaste tips?
Ett inkluderande möte bygger på social validering vilket innebär att människor känner sig sedda, hörda och förstådda. Våra viktigaste tips är:

1.Låt alla komma till tals. Ofta är det de som hörs minst som har mest att säga så var noga med att bygga era möten på reciprocitet och använda ett ramverk som inte favoriserar de extroverta.

2. Ta bort distraktioner. Ny forskning visar att blotta närvaron av en mobil (även om denna är avstängd), gör våra samtal mer ytliga och minskar upplevelsen av närhet vi känner inför varandra.

3. Använd konversationsstartare. Vår erfarenhet är att alla möten mår bra av nya idéer, perspektiv och tankeväckande frågor (gärna från en mängd olika discipliner).

4. Tillåt tystnad. Vi är vana vid att fylla varje minut med stimuli men genom att tillåta tystnad i ett samtal får vi chansen att reflektera, koppla an till tidigare erfarenheter och addera ett nytt djup till konversationen.

5. Var öppen för att ändra åsikt och ha fel. Författaren och historikern Theodore Zeldin säger att ”ett samtal måste bryta ny mark för att bli äventyr”. Ofta är det modet att erkänna vad vi inte vet som öppnar upp för nya insikter.

Vad är nästa mål med Tankeapoteket? Vad är på gång?
Vi har under de senaste två åren jobbat mycket intensivt med Fotografiska och deras kommande internationella expansion. Detta arbete kommer att fortsätta under hösten och varvas med utveckling av den nya innovationsfestivalen Gather som går av stapeln i september. Vi kommer också använda hösten till att rekrytera en ny person till Tankeapoteket för att kunna ta nästa steg och utvecklas vidare som företag.

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/08/09/de-forhojer-det-manskliga-motet/feed/ 0
GO TEAM – kollektivchocken i Tokyo och Seoul http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/28/go-team-kollektivchocken-tokyo-och-seoul/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/28/go-team-kollektivchocken-tokyo-och-seoul/#respond Sun, 28 May 2017 17:14:45 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=90 Det har blivit några resor under åren, samtliga som lämnat mig med ett särskilt starkt intryck och minne. Förra året begav jag mig till Seoul och Tokyo, med det hittills största reseadrenalinet och en förväntan av en kreativ injektion. Jag besökte DDB i Seoul, jag sjöng karaoke, drack kaffe med 15 katter på kattcafé, besteg Fuji, tog in så mycket K-pop som hjärtat klarade och strök runt på de coolaste platserna för att få rätt kreativt flöde.

Men ett år senare var det något annat som fastnade allra mest och som verkligen
fortsätter att prägla mina tankar idag, från litet till stort:

Respekten för kollektivet.

Vi har ett sånt besynnerligt fokus på ”jaget” i väst att det blir sån kollektivchock för hjärnan när man hamnar på en plats där samhället fokuserar på gruppens helhet, och där individuell prestation hyllas om denna  bidragit till att stärka sitt sammanhang.

Denna insikt förföljer mig i min roll som kreativ chef och hur jag jobbar, hur jag fortsätter att forma The Collective och anledningen till varför en smidig av-och påstigning när jag åker tunnelbana har blivit en så otroligt kritisk del av min vardag.

Jobba för laget.

Workplace-Seoul
Arbestfokus på lekfulla Jiyugaoka 8丁目, 46 Yunposun-gil, Samcheong-dong, Jongno-gu, Seoul
Outside workplace
Från utsidan, Jiyugaoka 8丁目
SeoulDDB
Copy 2.0 på nytt sätt. Två kreativa chefer möts på DDB Seoul.

BarTokyo
Work and play på coola baren OFFICE, Japan, 〒107-0061 Tokyo, Minato
Lending a book

Antenna Wired Café
Urban break på Antenna Wired Café, 〒107-0062 Tokyo, Minato, Minamiaoyama
Outside Library Seoul
Utomhusbibliotek i Seoul
]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/28/go-team-kollektivchocken-tokyo-och-seoul/feed/ 0
Intervju med beteendevetaren Lena Skogholm http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/21/intervju-med-beteendevetaren-lena-skogholm/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/21/intervju-med-beteendevetaren-lena-skogholm/#respond Sun, 21 May 2017 12:32:31 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=83 Jag träffade Lena Skogholm strax efter hennes bok Bemötandekoden hade sålt slut för andra gången och efter jag lyssnat på henne i ett otroligt inspirerande inslag i Hjärnpodden. Vi hade ett bubblande samtal om samarbete och interaktion mellan människor, vilket generade både idéer och nya insikter.

Fortsättningen av vårt samtal blev en intervju med Lena. Enjoy!

 

Hej Lena! Berätta kort om dig själv!

Jag är beteendevetare, författare och föreläsare. Som beteendevetare har jag specialiserat mig på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett konkret sätt. Det är det mänskliga samspelet som står i fokus oavsett inriktning på ämnet, som kan handla om bemötande, kommunikation, ledarskap, medarbetarskap eller den sociala arbetsmiljön. Jag kallar mig för Teacher of Humanfulness. Jag tycker att vi ibland glömmer av den mänskliga aspekten på olika sätt och missar även att vi har våra begränsningar. Vi kör rakt in i, eller alltför nära, den berömda väggen.

 

Hur föddes idén till boken Bemötandekoden och varför har den blivit så viktig för många? 

De senaste 10 åren har jag utbildat och föreläst om det som står i Bemötandekoden. Där möts de två ämnen som jag passionerat fördjupat mig i hela mitt liv, hjärnforskning och hur vi kommunicerar med varandra. Redan för 10 år sedan fick jag förfrågningar om att skriva en bok vilket sådde ett frö som legat och grott länge. Jag har även under årens lopp sett vad dessa kunskaperna kan betyda för en människa, både i arbetet och i privatlivet. Boken blir en möjlighet att dela med mig av kunskaperna till fler.

Att boken blivit viktig för många, tror jag beror på att man får förklaring till VARFÖR det blir som det blir många gånger, genom den vetenskapliga grunden. Sedan får man även mängder med konkreta tips och verktyg på HUR man själv kan göra för att skapa smidigare relationer både på jobbet och hemma. Många säger att boken är lättläst, det underlättar ju alltid tänker jag.

 

Hur kan man underlätta samarbete i en grupp? Finns det några hinder som man bör undvika?

Det största hindret skulle jag säga är stress. Stress gör att funktioner i hjärnan som bland annat styr vår medkänsla och förmåga att lyssna in andra försämras. Vi får istället mer fullt upp med oss själva. Att ha ett hållbart arbetsliv och kunna jobba på ett lugnt och metodiskt sätt underlättar därför samarbetet, vilket är helt nödvändigt  på sikt.

Att dessutom uppmärksamma varandra aktivt i vardagen,  att ha ett lyssnande och lyftande förhållningssätt till sina kolleger är som ett smörjmedel för ett gott samarbete.

Att lyssna efter den goda intentionen som ligger bakom det vi säger och gör är en annan viktig aspekt som vi lätt missar i en alltför stressad vardag. Det finns i princip alltid en god intention bakom det vi gör även om vårt beteende och det vi visar utåt inte alltid skyltar med det. Leta efter den goda intentionen och tolka det som sägs och görs med välvilja, inte med illvilja.

 

Hur kan man skapa kontakt med nya människor i en grupp?

Välkomna, lyssna in och ge dem en plats i flocken, gruppen. Är man ny i en grupp är man ofta extra lyhörd för hur stämning är. Skapa en välkomnande stämning runt personen.

 

Hur kan man få igång ett samtal i en grupp av personer som träffas för första gången?

Prata om ämnen som är intressanta för gruppen och hitta gemensamma kontaktpunkter. Det är viktigt att alla i gruppen blir synliggjorda och får lika mycket plats. Bekräfta varandra! Det stärker gruppens trygghet och tillit.

 

Vad är dina bästa tips på hur vi kan bli bättre att förstå andra människor?

1. Vi är otroligt smittsamma! Varje sak vi gör eller säger skapar en impuls i den andres hjärna att göra likadant. Vi har specifika celler i hjärnan som skapar en spegelbild av vårt eget beteende, i den andres hjärna; spegelneuroner. Var den förändring du vill se på jobbet och i mötet med andra, det kommer att ge ringar på vattnet.

2. En annan bra sak att ha med sig är att när vi är stressade fungerar inte vårt logiska tänkande särskilt väl, så det är liksom ingen idé att försöka sig på att prata om det. Kanske den andre bearbetar situationen på ett mer känslomässigt plan. Då behöver vi stället vara där och visa medkänsla.

3. Mitt sista tips blir att ha ett aktivt och medvetet förhållningssätt! Det är så lätt att mycket går av gammal vana och vi kan glömma av hur viktigt det mänskliga samspelet är för oss alla och hur mycket det påverkar situationen. I mötet med varandra skapas livet. Därför kan man säga att det är livsviktigt!

 

Lena Skoglund

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/21/intervju-med-beteendevetaren-lena-skogholm/feed/ 0
Innovation Academy, techskräck och skapandet av mötesplatser http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/07/innovation-academy-techskrack-och-skapandet-av-motesplatser/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/07/innovation-academy-techskrack-och-skapandet-av-motesplatser/#respond Sun, 07 May 2017 17:04:58 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=66 Morgondagens stjärnor inom näringslivet kommer vara dem som förstår de nya möjligheterna som bubblar fram inom tech. 

Techscenen rör sig dock i ett så galet fort tempo att många branscher inte orkar hänga med (inklusive jag själv och min egna bransch). Det här skapar ett farligt avstånd och en onödig ångest kopplat till teknik. Bara genom att höra begrepp som AI, cyborgs, growth hacking, MR och api:er kan ju sätta igång en otrolig stress hos vem som helst. Oavsett vilken bransch man jobbar i, eller vilken roll man har. 

Strax efter det att jag och min byråpartner Caroline Lidman startade PR-byrån Number10 brann det i fingrarna att skapa en mötesplast för att minska avståndet och techångesten. Resultatet blev Innovation Academy, en utbildning med syfte att minska kunskapsglappet mellan den snabbfotade techvärlden och kommunikationsbranschen. Under fem kurstillfällen under våren fick vi tillsammans med deltagare från branschen en crash course i virtual reality (VR), programmering, användning av data, location-baserade appar och vad man kan skapa med elektronik. 

Innovation Academy har lärt oss så otroligt mycket och är ett bra ett exempel på vilken effekt

denna form av öppna mötesplatser skapar. Tack till magiska föreläsarna Faviana Vangelius (SRVIVRE), Sina Pour Amoor (Oakentech), Anna Dunblad (Kodcentrum) Jannike Kohinnor (Kodcentrum) Johan Lövblad (Castle Bravo) och Susanne Birgersdotter (iGotcha)

Kodcentrum-Innovation Academy
Caste Bravo-Innovation AcademySRVIVRE-Innovation Academy
 Susanne Birgersdotter
]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/05/07/innovation-academy-techskrack-och-skapandet-av-motesplatser/feed/ 0
4 favorit-talks om collabs och kreativitet http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/04/17/podcast-bonanza/ http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/04/17/podcast-bonanza/#respond Mon, 17 Apr 2017 07:27:18 +0000 http://thewaveswemake.se/thecollective/?p=43 Långhelg i Norrland och podcast-inventering för ny inspiration. Här är några favoriter
om samarbete och kreativitet som kommer ge dig en rejäl idéboost.

1.Rachel Botsman: The case for collaborative consumption
Rachel Botsman delar sina enormt spännande reflektioner kring hur teknik har bidragit till samarbete och tillit mellan människor. Ett resultat av utvecklingen är en bubblande delningsekonomi som förändrat vårt konsumtionsbeteende.

Rachel Botsman

2.Elizabeth Gilbert: Your elusive creative genius.
Författaren bakom Eat Pray Love resonerar kring kreativitet, förväntningar och hur briljanta idéer kommer till oss. Har lyssnat på detta avsnitt flera gånger och det är alltid lika inspirerande.

Elizabeth Gilbert

3.Melissa Marshall: Talk nerdy to me
Hur kan vi bli bättre på att förstå forskares arbete och hur kan forskare bli bättre på
att paketera sina idéer? Bra Ted Talk om att inte låta innovation missas i Lost in translation.

Melissa Marshall

4.Niklas Laninge: Psykologifabriken
The Collectives egna inspelning med Niklas Laninge, en av grundarna av Psykologifabriken.
Samtalet med Niklas blev en ny ögonöppnare för hur vi kan skapa ett öppet klimat under brainstorming-mötet.

Psykologfabriken-cover

]]>
http://thewaveswemake.se/thecollective/2017/04/17/podcast-bonanza/feed/ 0