Hur man kommer över motgångar i arbetslivet + Vegobiffar med belugalinser

bonburgare2_-002


Har ni också
dagar/veckor när allt som kan gå åt skogen går åt skogen? Det här verkar vara en sådan vecka för min del. Ni vet, när man har jobbat hårt och engagerat för att få till någonting riktigt bra. Allt är bestämt, överenskommet och uppstyrt i minsta detalj. Bara själva utförandet är kvar. Och så får man ett mail som säger att ”eh, näe, vi hoppar av pga orkar inte fixa den sista delen i projektet”. Jag har haft två sådana händelser på två dagar och trots att det hänt massa bra saker också så har jag ändå svårt att fokusera, känna mig motiverad eller göra någonting över huvudtaget. Musten går liksom ur en och jag vill helst bara slöscrolla genom Pinteresttavlor tills jag får gå och lägga mig med täcket uppdraget långt över huvudet.

10-001

Men, jag har tidningsjobb att lämna in och det här blogginlägget att publicera samt en massa pappersarbete som jag behöver få undan. Så istället för att gå och tycka synd om mig själv och vara allmänt sur så tar jag på mig ett par skor med 12 cm höga klackar och stryker på ett lager av mitt favoritläppstift. Sen tar jag tag i det jag ska göra. Jag tittar en extra gång på tavlan ovanför mitt skrivbord som säger ”shake it off” och så tar jag tag i mig själv.

Klackar och läppstift är mitt absolut bästa knep för att rycka upp mig själv. Det känns som att jag bossar över hela världen. För att få lite extra motivation tar jag fram bildmappen där jag sparat ner foton på de personer som inspirerar mig allra mest. Jag tänker på mina mål, vart jag vill komma och vilken typ av person jag vill vara. Det har aldrig hänt att jag sett mig själv som en person som tar på sig sina fulaste kläder och går och gömmer sig under täcket på grund av några små motgångar. Nej, det är inte jag. Istället klär jag upp mig och möter de där motgångarna med en rak höger. Genom att göra det visar jag för mig själv att jag är stark och att jag inte tar åt mig personligen av saker som händer i mitt jobb. Jag fortsätter jobba mot mina mål och låter inte små gropar i vägen göra att jag fastnar. För att komma över de där groparna kan man behöva gasa på lite extra och det är precis det jag kommer göra ikväll.

Det här inlägget var inte alls tänkt att bli någon form av girlboss-pepp, utan handla om mina nya favoritbiffar med belugalinser och hirs. Komiskt, vilka vändningar saker och ting kan ta. Att börja prata om den mjuka, nötiga smaken av tahini eller belugalinsernas fylliga smak känns inte helt enkelt efter denna långa utläggning om att ta tag i själv, så jag tycker vi hoppar direkt till receptet istället. Ni får helt enkelt provlaga och uppleva den ljuvliga smaken via era smaklökar istället för genom mina skrivna ord. Det blir ju så mycket trevligare för er del också så vi får väl kalla detta för en win-win, eller vad säger ni? 😉

För att vara extra tydlig här så förstår jag att ovanstående inte fungerar för alla. Jag förstår också att det inte alltid är så enkelt att bara skaka av sig en motgång, men jag hoppas att ni ser vart jag vill komma. Det handlar om att inte ta saker personligt och om att inte lägga energi på onödiga grejer.

 

bonburgare2_-001

Veganska biffar med hirs och belugalinser

1,5 dl belugalinser
Vatten
1 lagerblad

1 liten gul lök
1 dl kokt hirs
1 tsk tamari
1 msk tahini
2 vitlöksklyftor
3 msk majsmjöl
1 tsk fiberhusk

Koka upp vattnet och tillsätt linser och lagerblad. Koka sedan i så många minuter som det står på förpackningen. Häll av eventuellt överflödigt vatten och ta bort lagerbladet.

Riv löken fint på ett rivjärn.

Mixa hälften av de kokta belugalinserna med en mixerstav eller i en matberedare. Blanda samman linssmeten med resten av linserna samt riven lök, hirs, tamarisås, tahini, majsmjöl och fiberhusk. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör om på nytt.

Låt smeten stå i några minuter och forma sedan biffar av smeten. Stek på medelhög värme i några minuter på varje sida.

Servera gärna med ugnsrostade morötter och någon god dressing eller sås. Ett tips är att blanda havrefraiche med exempelvis tamarisås, teriyakisås eller tahini och addera några goda kryddor som du tycker om.

bonburgare2_-005

5 Comments

  • Precis vad jag behövde bli boostad med idag! Fick ett tråkigt nej från ett jobb jag verkligen ville ha, samt att kroppen är småsjuk och seg… Sen är ju inte vädret speciellt upplyftande. Men nu blir det andra bullar (eller andra biffar kanske!) På med klackar, läppstift och lite jävlar anamma så kommer vi nog dit vi vill ändå. Tack för dagens bästa pepp!

  • Känner igen mig så… tror det är nåt med negativa besked som, i alla fall för min egen del, tar hårdare. Trots mycket bra under en dag, kan en negativ grej etsa sig kvar. Jag försöker tackla det som du, pepp till tusen och på’ t igen 🙂

  • Det är särskilt tufft om det är flera motgångar på varandra. Det är därför det till exempel är så sjukt krävande att söka jobb. Och som du skriver så handlar det verkligen ibland bara om att shake it off, eller bita ihop. Gillar det knep om att klä upp dig. Tror det kan ha en positiv inverkan åtminstone till en viss gräns 😉 Lite som att bita på en penna för att lura hjärnan att man ler och allts är glad…

    Ps. Första gången jag kikar in här, vilken superfin blogg du har!

    • Ja, absolut. Ju fler motgångar, desto värre. Och det är ju tyvärr ofta många motgångar i en följd om man söker jobb. Man får försöka bita ihop så gott man kan, men det är klart att det inte alltid är så enkelt. Haha, visst är det så. Som du säger är det klart att det gäller till en viss gräns, men att göra något så att man känner sig extra fin skadar ju inte i alla fall 😉 Klackar är mitt bästa knep, det får en att sträcka på ryggen och så känner man sig genast bättre till mods 😀 Åh, det där om att bita på en penna har jag inte hört förut! Vad smart! Det ska jag komma ihåg 🙂 Vad roligt att du hittat hit förresten. Och jag blir såå glad att du gillar bloggen 🙂 Kram till dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *