Risgrynsgröt (vegan)

_dsc0234-2

 

Jag är inte så värst traditionsbunden när det gäller julen, men något som jag måste ha är risgrynsgröt. Vi brukar starta julafton med en tallrik risgrynsgröt med massor av kanel, granatäppelkärnor och ibland även en klyfta apelsin eller två. Så himla gott och juligt. Man kommer direkt in i någon sorts “Christmas mode” och det är väl också meningen att man ska när det är julaftons morgon.

Att göra egen gröt är otroligt enkelt, men man får avsätta ungefär 1 timme för det. Jag gör risgrynsgröten på havredryck istället för komjölk vilket gör att gröten kan ätas av alla, såväl laktosintoleranta som veganer. Dessutom är det ju snällt mot miljön.

Gröten går utmärkt att förbereda dagen före julafton om man till exempel vill börja julafton med en tallrik risgrynsgröt. Vill man ha gröten på kvällen är det smidigt att bara kunna ta fram kastrullen ur kylen, värma på den och servera. Smidigt!

 

_dsc0321-2

 

Risgrynsgröt (vegan)

4 portioner

2 dl grötris
4 dl vatten
en nypa salt
1 klick smakneutral kokosolja eller mjölkfritt smör
6 dl havredryck
1 msk kokossocker

Koka upp grötris, vatten, salt och mjölkfritt smör. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 10-15 minuter. Tillsätt havredrycken och kokossockret och låt gröten koka upp på nytt. Sänk värmen (vår spis går upp till 9 och jag sänkte till 2) och lägg på locket. Låt gröten svälla i ca 40 minuter och rör om då och då under tiden. När riset absorberat vätskan är gröten klar.

 

Processed with VSCO with f2 preset

_dsc0274-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *