Julens godaste sallad + hur du sätter ihop en miljösnäll julbuffé

_dsc0148-2

 

I år har det inte blivit så många julmatsrecept här på bloggen, istället har jag överöst er med recept på bakverk och julgodis. Varför det har blivit så vet jag inte riktigt, men jag antar att det har med inspirationen att göra. För att väga upp för bristen på julmatsrecept tänkte jag idag tipsa om några saker man kan göra för att skapa ett mer miljövänligt julbord. Dessutom bjuder jag på ett salladsrecept som är en riktig klassiker på vårt julbord. Men först några tips för julbordet.

  1. Välj ekologiskt så långt det är möjligt. Köp en ekologisk julskinka så vet du att grisen haft det bra och fått vara ute och böka i jorden. En gris som levt på en ekologisk gård har fått leva ett stressfritt liv ända till slutet, vilket såklart borde vara en självklarhet för alla grisar, men tyvärr är det inte så. Välj även ekologiska apelsiner, äpplen och grönsaker och såklart ekologiska russin till glöggen. Just russin (och såklart även vindruvor), tillsammans med bananer, kaffe, apelsiner och potatis är de livsmedel som besprutas allra mest. Att välja ekologiskt och Fairtrade-märkt är ju inte bara bra för miljön, det är också bra för bonden som odlar våra livsmedel. Genom att välja eko kan vi ge alla en god jul, även de som bor på andra sidan jorden!
  2. Glöm inte salladen! Grönsakerna är det som tenderar att glömmas bort i juletider. På många julbord finns inte minsta spår av gröna blad eller frukt. Ändra på det i år! Blanda ihop ett par olika sallader med julens härliga grönsaker och uppmuntra till en grönare jul. Granatäpple, grönkål, rödkål, apelsiner, äpplen och rotfrukter blir till en ljuvlig sallad som dessutom sätter färg på julbordet.
  3. Vegetariska alternativ! Många väljer att minska ner på köttkonsumtionen och/eller att bli vegetarianer, så se till att ha vegetariska alternativ till hands. Sallader, falaflar och rödbetssallad är några saker som kommer finnas på vårt julbord. I år ska jag även prova Quorns vegetariska motsvarighet till julskinka. Man behöver såklart inte ha ett helt vegetariskt julbord, men att ha alternativ för dem som inte vill ha kött är en bra grej. Idag finns ju mängder av vegetariska rätter att köpa om man inte vill laga själv. För dig som behöver inspiration – falafel är ett utmärkt alternativ till köttbullar, sojakorv är perfekt istället för prinskorv och så finns ju vegetariska alternativ till julskinka som sagt. Gör rödbetssalladen vegansk genom att använda havrefraiche istället för creme fraiche eller majonäs. Gör vegosill av aubergine och ställ fram en skål hummus som alternativ till sillsalladen.
  4. Minska matsvinnet! Är det bara farbror Arne som äter sillsallad? Hur många kommer äta av lutfisken? Tänk efter innan du lagar julmaten. Om det bara är en eller ett par som äter av en viss rätt kanske det går att hoppa över den? Speciellt om dessa personer bara är på besök på självaste julafton. Vem kommer äta av resterna? Kanske kan du skicka med gästerna lite mat när de går hem? Försök att planera så att du slipper slänga julmat som blivit över och som ingen i familjen vill äta.
  5. Snällt godis. Såhär innan jul svämmar mataffärerna över av chokladtomtar, praliner, chokladkartonger, skumtomtar och tonvis av lösviktsgodis. Mycket av det vi ser i matbutikerna är fullproppat med palmolja som hotar vår regnskog och såklart en massa olika kemikalier, färgämnen och konserveringsmedel. Försök att välja snällare godis i år – exempelvis ekologisk choklad, nötter och torkade frukter. Nu finns det också en uppsjö av ekologiskt smågodis att välja bland så att göra medvetna val även i godishyllan är en god idé. Både för dig och för planeten. Att laga sitt eget julgodis är ju naturligtvis det allra bästa och det behöver varken vara svårt eller ta lång tid.

_dsc0181-2

 

Julsallad

200 g hackad grönkål
200 g riven rödkål
1 granatäpple
1 apelsin i klyftor
2 äpplen i tunna skivor
1 morot, grovriven
0,5 dl pumpakärnor
1 dl russin
Mandel (kan uteslutas)

Blanda samman alla ingredienser i en stor skål och servera. Enklare blir det inte!

 

_dsc0137-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *