Är hemslöjd verkligen hållbart? Digital sändning 12/11

Fredagen 12 november klockan 13-16 är det dags för ett livesänt “Handmade Issues” — Hemslöjdens årliga evenemang där spännande gäster diskuterar heta ämnen inom slöjd och hantverk.

Kulturjournalisten Gunilla Kindstrand är moderator

Årets moderator är kulturjournalist med bakgrund som programledare, teaterproducent, dramaturg, utställningsproducent med mera. Hon har varit kulturchef för Mittmedia med ansvar för 30 tidningar, och ordförande för Konstnärsnämnden. Även med i Hemslöjd Media Sverige AB:s styrelse.

Medverkande

Malin Vessby: chefredaktör för tidningen Hemslöjd

Isabelle McAllister: Kreativ omställningsaktivist, talare, författare, programledare och moderator som älskar att tänka med sina händer.

Jonatan Malm: Slöjdare och konstnär. Kallar sig slöjdutopist och har ett hållbarhetsperspektiv på allt han tar sig för. Fick Barbro Wingstrands stipendium 2017.

Petra Holmberg: Intendent på Statens museer för världskultur. Inriktad på japansk konst och hantverk, särskilt japansk textil. Undervisar om japansk konsthistoria, klädsel och mode på högskolor och för allmänheten.

Stipendiater 2021. Tretton slöjdare tar emot sina stipendier under Handmade Issues.

PROGRAM

13.00 Introduktion: Varför pratar alla om hållbarhet?

Hemslöjdens verksamhetschef Maria Jacobsson introducerar dagens tema och presenterar årets moderator Gunilla Kindstrand.

13.10 ”Den operfekta skönheten”

Boro och Kintsugi är två uppmärksammade lagningstekniker som går tillbaka till tidig japansk medeltid. Vad förenar de två teknikerna och hur skiljer de sig åt? Petra Holmberg berättar om relationen mellan föremål i Världskulturmuséernas samlingar, japansk estetik, smak och ekonomiska värden.

13.40 Stipendieutdelning

Var med och hylla våra 11 stipendiater som tillsammans delar på 130 000 kronor genom fem stipendier.

14.00 EXKLUSIVT PAUSPROGRAM FÖR DIG SOM TITTAR HEMMA / PUBLIKPAUS PÅ PLATS

Medan publiken på plats tar en bensträckare serverar vi dig som tittar hemma en livestreamad version av den uppmärksammade utställningen ”BORO” från Östasiatiska muséet. Guide är Jon Johansson. Efteråt får du möjlighet att bekanta dig med våra stipendiater.

14.30 Ett roligare liv?

Att ställa om till en hållbar livsstil måste inte innebära att livet blir tråkigare. Det kan snarare bidra till en förhöjd livskvalitet. Det menar Jonatan Malm som även kommer att prata om hur slöjd är en i material formulerad utopi, ett urgammalt bevis för att en annan värld är möjlig.

15.00 Kan slöjden bidra till klimatomställningen?

Hemslöjds chefredaktör Malin Vessby ger sin syn på hur slöjden kan dra sitt strå till stacken och varför det är viktigt att Sveriges största slöjdmagasin skriver om slöjden och klimatet.

15.10 Älska trasigt

– Varför ska inte soffan få hänga med ett tag till? Dels funkar den toppen, dels är den full av minnen, säger Isabelle McAllister i artikeln ”Älska Trasigt” ur senaste numret av Hemslöjd. Gunilla Kindstrand och Isabelle McCallister tar avstamp i artikeln i ett samtal om kreativ omställningsaktivism där det viktigaste är att grejerna håller.

15.30 Vad tar vi med oss?

Dagens sista programpunkt är ett reflekterande samtal mellan Gunilla Kindstrand och Maria Jacobsson kring hur dagen kan knytas ihop och vad vi tar med oss från programmet.

15.45 Tack för att du var med!

Var hittar jag livesändningen?

Livesändningen sker på hemslojden.org/handmade-issues-2021  

Handmade Issues genomförs i samarbete med Kulturens Bildningsförbund

More from The waves we make

Växtloppis i Tanto, Södermalm

Tanto Norra koloniträdgårdsförening, som fyller 100 år, fixar härligt trädgårdskafé. Peppar &...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *