VIRTOUS VODKA VILDA SVAMPCOCKTAIL

Tillsammans med foragern och bartendern Bella Porcile har Virtouos Vodka tagit fram ett höstigt cocktailrecept med ingredienser vi nu hittar i skogen. En svampcoctail med havtorn där doft och smak av svamp balanseras mot mogna syrliga bär.

Ingredienser (1 drink):
5 cl renlavsinfuserad Virtuous Vodka 3 cl havtornsjuice
2 cl kantarellsockerlag
Några droppar granolja Nässelpulver till dekoration på glas

Gör så här:
1. Lägg glaset i frysen och ta sedan ut och pudra över nässelpulver när glaset är fruset
2. Häll i vodka, sockerlag och juice i en shaker eller i en glasburk med lock

3. Skaka snabbt och hårt med is och sila sedan upp i glas
4. Droppa på några droppar granolja och pynta med renlav och sockrad kantarell

Infuserad vodka:
Lägg rengjord, torkad eller färsk renlav i en glasburk med lock och häll över vodka. Låt stå ett dygn och sila sedan av.

Kantarellsockerlag:
Stek ca 1 dl kantareller lite lätt och häll sedan på 1 dl socker och 1dl vatten med en nypa salt. Låt småputtra i 20 minuter. Låt svalna och och häll upp i glasburk med lock. Spara kantarellerna till ätbar dekoration.

Havtornsjuice
Lägg 1 dl havtorn (färska eller frusna) i en blender tillsammans med 10 cl vatten och mixa snabbt till juicekonsistens. Sila bort kärnorna. Går även att köpa färdig.

Nässelpulver
Torka nässlor och blenda till pulver i kryddmixer eller liknande. Går även att köpa färdigt.

Om ingredienserna:
Havtorn växer vilt runt hela Sveriges kustband, hittar du inte vild havtorn kan du använda fryst. Renlav är en av våra allra vanligaste lavar. Var alltid varsam när du plockar renlav och ta inte mer än vad du behöver.

Både nässelpulver och havtornsjuice finns att köpa färdig.

Svenska hantverksvodkan Virtuous Vodka startade som ett experiment i kocken Claes Stenmarks kök och hamnade två år senare på Systembolaget. Vodkan som är ekologisk och endast innehåller helt naturliga ingredienser har utsetts till ”Världens bästa vodka” 2023 och fick senast en guldmedalj vid San Francisco World Spirits Competition.

Så här gör du havtornsmarmelad

More from The waves we make

Sommarens dessertvin: Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015.

Ett gudomligt dessertvin till lågt pris som både är ekologiskt och veganskt....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *