En sommardag i Värmland bestämde vi oss för att göra flädersaft. Vi plockade blommor.
Borstade citronerna och skar upp dem i skivor.
Kokade upp vatten och hällde över blommor och citroner.
Vi lät stå i tre dagar innan vi silade och tappade upp….
…och lät en flaskan kylas i vågorna.
Sen njöt vi av flädersaften på bryggan.
Jag hittade ett recept från Monika Ahlberg:
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Text och foto: Helena Johnzon Dahl