Om oss
Vår vision är att påverka modeindustrin genom att vara ett exempel på hur företag kan drivas på ett nytt och hållbart sätt.
Jordens resurser är inte oändliga och vi står inför stora utmaningar. Istället för att en produkt produceras, köps och sedan slängs så är det viktigt att tillämpa olika metoder för att tillvarata produkten som tillverkats. Genom att vi hyr ut kläder & accessoarer får produkterna längre livslängd och vi behöver inte ständigt producera och konsumera nytt. Det finns idag redan så mycket fina och unika kläder som cirkulerar i samhället som fler kan ta del av.
Grundarna bakom Klädoteket, Sara & Louise startade verksamheten 2012 som en ideell förening. Båda delade intresset för mode och miljö. Detta ledde till uppstarten av Klädoteket som startade med att erbjuda en garderob för kläder och accessoarer. Idag drivs Klädoteket som en Ekonomisk förening och målet är att skapa ett forum för hållbar modekonsumtion och erbjuda flera tjänster under samma tak.
Grundarna bakom Klädoteket
Sara Habte Selassie
Kandidat i ekonomi och magisterutbildning i Fashion Management.
Mitt intresse för mode har alltid funnits och jag har genom åren arbetat i ett flertal klädbutiker, både i Sverige och utomlands. Efter att jag tog examen från universitetet arbetade jag under en period på Emmaus och jag fick då inblick i hur Second hand-branschen kan fungera. Närmast kommer jag från Ellos, där jag har arbetat som inköpsassistent. Det har varit lärorikt att se modebranschen från olika håll. Min magisteruppsats skrev jag om konsumenters relation till konsumtion och baksidan av textilindustrin, och därefter väcktes idén och drömmen om att kunna arbeta med mode på ett hållbart sätt. Genom Klädoteket hoppas jag på att jag kan vara med och bidra till ett samhälle där vi både tar ansvar för hur vi producerar kläder, men också för hur vi konsumerar.
Louise Eriksson
Yrkeshögskoleutbildning: Projektledning inom besöksnäringen.
Mitt intresse för kläder och mode startade redan i de yngre tonåren. Jag var rätt blyg på den tiden och använde kläder för att kunna visa upp vem jag var utan att behöva säga det högt. Oftast strök jag omkring i stadens secondhandbutiker på jakt efter en ny stil. Det var där jag upptäckte att mode kunde skapa identiteter på ett sätt som fascinerar mig än idag. 2011 utbildade jag mig till projektledare och intresset för att driva en schysst affärsidé inom modebranchen växte fram. Genom Klädoteket kan jag arbeta med två av mina intressen, mode och miljö, och samtidigt påverka flera till en sundare konsumtion.