Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 71 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 73 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 130 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 132
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 70 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 70 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 100 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 102 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 153 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 155 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 152
Hösten är tiden för comfort food. Varm mysig mat för regniga dagar. I söndags var en sådan dag då jag egentligen inte var sugen på att laga mat, äta själv är så trist, men behovet efter något varmt och mysigt fanns där. Då är det perfekt att slänga ihop en snabb och ack så enkel tomatsoppa. Jag smaksatte den med basilika från odlingen på balkongen och vitlök. Till det blev det en skiva av ett gott surdegsbröd med valnötter. 

Enkel tomatsoppa med basilika
Färska tomater i säsong eller hela tomater på burk.
Två vitlöksklyftor
Olivolja
Ett knippe basilika
Saltås vita balsamvinäger
Salt och peppar
Finhacka vitlöken och rosta lätt i olivolja. Häll på tomaterna och koka upp med en skvätt vit balsamvinäger, salt och peppar. Hacka basilikan grovt, släng i och mixa sedan soppan till önskad konsistens. Om man vill kan man även tillsätta en halv tärning grönsaksbuljong. 
…..
En sista sak. Snälla. Ät ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt så slipper ni få i er giftiga och hormonstörande bekämpningsmedel. Ni bidrar även till ett mer naturligt jordbruk, sätter press på producenter och värnar om djuren, naturen och miljön. För mig är det självklart.
…..


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 111 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 111 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 188
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 208
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 250 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 268 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 284

Inga kommentarer

  • Jag är så glad att du också skriver och uppmuntrar till att köpa ekologiska varor! Jag är helt och fullt med dig och hoppas att ännu fler tar steget att värna om oss själva, djuren och miljön.

    Hoppas du har en kanondag. Själv sitter jag och pluggar till ytterligare en tenta, puh! Dags att unna sig en kaffe med mjölk och kanske en morotcupcake, de har verkligen blivit en favorit här också 🙂
    Kram Johanna

  • Hej!

    Tack för senast, alltid roligt att möta nya inspirerande människor och kommer man dessutom från norrland då är det ju bara toppen!

    Vilken fin hemsida du har, jag har kikat runt litegrann men är redan helt såld på alla fina bilder och kloka inlägg.
    Hoppas allt är gott med dig denna dag.
    Tjillevipp! /Sofia J

  • å så gott det ser ut, du inspirerar som vanligt med underbara bilder och matinspiration, jag älskar soppor i alla dess former, igår blev det broccolisoppa för oss 🙂 klokt och välbehövligt om ekologiskt, vi försöker äta närproducerat och ekologiskt så ofta det går. ha en fin kväll,kram

  • Att köpa och konsumera ekologiska varor så långt det går är inte nödvändgtvis det bästa för varken producenter, djur, natur eller miljö. Tro mig, jag har hört argument från ekobönder som inte är nöjda. Bara för att djur hålls enligt KRAV-reglerna betyder inte det att de auomatiskt har det bättre. Kycklingar är ett exempel. Läckage av näringsämnen är svårare att kontrollera, eftersom man inte kan gödsla med optimalt gödsel för grödan i fråga. Och angående att sätta press på producenter; de har en jävla press på sig redan nu. Att vara jordbrukare är väldigt krävande, både fysiskt och psykiskt (prisfluktuationer i utsäde och foder bl.a.).

  • Hej K,

    Tack för din kommentar. Att köpa och konsumera ekologiskt är majoriteten av gångerna oerhört mycket bättre än att köpa vanliga produkter. Däremot behöver inte ekologiskt alltid betyda KRAV. Det är bara en av flera märkningar som finns för att underlätta för oss konsumenter men även underlätta för de som kontrollerar. Jag har människor i min närhet som bedriver ekologiska jordbruk och det hela handlar om en grundtanke att värna om naturen, miljön och djuren. Dock förstår ju även jag att det inte fungerar på topp för alla producenter och att vissa gör det av fel anledning.

    När det gäller näringsläckage så håller jag inte med dig. Att använda optimerade dvs. konstgödsel är ett sätt för producenten att få ut mer av jorden än den egentligen klarar. Konstgödsel innehåller också långt ifrån alla de mineraler och spårämnen som en naturligt brukad gjord gör. Att konstgödsel även produceras långt från Sverige tex genom fosforbrytning i Afrika gör det inte heller till en önskvärd produkt. Att istället sätta jordbruket i systemtänk har visat sig vara enormt effektivt och halverat näringsläckagen. Se tex det europeiska sammarbetsprojektet BERAS.

    Det handlar ju också mycket om bekämpningsmedel och besprutning av grödor. Det finns så många forsknigsrapporter som visar på de negativa biverkningarna och det är inte bara vi som människor som påverkas. Vilda djur i naturen som får lida av hormonrubbade preparat som styr könsfördelning och reproduktionsförmåga vilket kan leda till minskade bestånd. Nä, jag tycker att vi i dagens samhälle kan acceptera äpplen med lite skorv istället för att få i oss gifter!!

    Jag vet att det är tufft för jordbrukare. Det betyder inte att att vi ska stödja ett tillvägagångssätt som inte är bra för varken oss, miljön eller för de som måste jobba med det. Pressen handlar inte om att producera mer snarare att producera bättre. Nä, sätt press på producenter OCH politiker i frågan om ett jordbruk där systemet och helheten tas på allvar. Kanske är det så att maten idag är för billig!?

    Nu blev det här ett väldigt långt svar men viktiga frågor kräver utrymme!

    Fin kväll!
    Maria

  • Hallå, vackra bilder, lockande och detta såg gott ut. Bra slutord! Jag försöker i möjligaste mån köpa närodlat o ekologiskt, betalar gärna mer om jag vet att det bidrar till ngt gott och att våra djur får ett bra liv!!! Mari.

  • Hej!

    Roligt när ett bildskönt matinlägg kan få ett vidare samhällsperspektiv. Jag tror debatten skulle behöva belysas bland oss "vanliga" människor i betydligt större omfattning än den gör idag (från politikerhåll), för ämnet väcker känslor.
    Ekologisk märkning likt Krav, änglamark osv. tror jag för gemene man mest är en symbol, där den egentliga innebörden kan kännas diffus. Vad betyder den egentligen?

    Läste en kurs om hållbar utveckling under högskolans tak, som naturligtvis behandlar detta ämne, och naturligtvis är det av stor vikt hur vi behandlar djuren och jorden vi brukar.

    Så i framtiden måste vi nog alla hjälpas åt för en bättre värld både för oss själva, men även för kommande generationer. Så att köpa kravmärkt mat kan vara en bra början.

    Trevlig dag, hälsar Anna

Kommentering är stängd.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 203