FARMORS CHOKLADKOLA MED ROSTADE NÖTTER

I helgen har det bakats julgodis på gården. Om jag ska vara helt ärlig är jag inte särskilt förtjust i det där klassiska knäcken. Något jag däremot gillar och som vi gjort i alla år hemma hos oss är farmors recept på chokladkola. I år kände jag däremot för att förnya receptet lite. Det blir inte fullt lika sött om man rostar en hel massa nötter och blandar med kolan, eller som jag gjort, lagt dom på. Vi använde hasselnötter, pecannötter och macadamianötter men det går fint med vilka nötter som helst.

Farmors chokladkola med rostade nötter
5 dl gräddmjölk (vi brukar blanda grädda ovh mjölk)
8 dl socker
1,5 dl kakao
2 dl sirap
1 msk vaniljsocker
en klick smör (5-10 g)
(ev ett par matskedar glykos)

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka på medelhög värme. Rör inte om så mycket för då ökar riskan att kolan kristalliserar sig. Kolla till kolan då och då och gör kulprovet dvs häll en litet klutt i ett glas med kallt vatten. Alternativet är att ta en termometer, kolan ska koka tills den blir drygt 120 grader. Rosta nötterna, skala om man vill och låt dom svalna. När kolan är klar häll upp den i en lämplig form (jag använde två mindre brödformar till halva receptet) och strö över nötterna. Se till att trycka ner nötterna lite så att de verkligen fastnar. Ställ kallt i någon timme, skär sedan upp och njut!

2 Comments

Kommentering är stängd.