Dumplings (vegan) – fest i januari!

Dumplings (vegan) – fest i januari!

Januari måste väl vara så långt ifrån insmickrande som en månad kan vara. Har en haft många nedvarvade och festliga dagar kring jul- och nyår, blir det liksom en sådan kontrast när vardagen tar vid igen. Och vädret som brukar vara just nu – ett pendlande mellan jättekallt, snöslask  och…

Kombucha – gör din egen

Kombucha – gör din egen

I somras smakade jag för första gången kombucha (fermenterat te) på det väldigt bra caféet Open New Doors i Göteborg. Jag fastnade direkt för denna pärlande dryck, och som barn av min tid ville jag förstås veta om det gick att göra egen. En av dem som jobbade på caféet…

Focaccia – perfekt och lättbakad matsäck

Focaccia – perfekt och lättbakad matsäck

Dagen innan vi åkte från Apulien i somras satte jag en bröddeg med tanken att göra några goda mackor att ha med som matsäck på resan till Stockholm. Vi skulle åka så där riktigt tidigt, utan möjlighet att stanna och äta på vägen. Och den mat som finns att köpa…

Odling i juletid – ny vitlöksbädd

Odling i juletid – ny vitlöksbädd

Vi har firat julen på landet hos Annas föräldrar i Dalsland där vi under några dagar haft uppemot åtta grader och sol – så vi har bland annat passat på att anlägga en helt ny odlingsbädd med närmare hundra klyftor vitlök. Så här gjorde vi: Vi byggde en ca 25…

Midvinterskörd – kål, purjo och timjan

Ibland räcker tiden som bekant inte till. Varken till att blogga eller till att odla. Just så har det varit de sista veckorna, men som tur är kräver inte lotten särskilt mycket av oss så här års. I helgen tog jag i alla fall en tur dit. Framför allt för att…

Vinterns vilda smaker

För ett par veckor sedan var vi hemma hos fantastiska Lisen Sundgren – herbalist och expert på vilda växter – för att spela in ett avsnitt av Odlarna. Förutom att hon berättade om växternas roll i hennes liv och delade med sig av massor med tips på hur olika växter kan användas,…

Syrade och heta såser

Syrade och heta såser

Jag älskar het mat och särskilt mycket uppskattar jag det nu under den kalla årstiden. Så i söndags när snön yrde utanför fönstret gjorde jag klart och tappade upp några av årets heta såser. En syrad sås på röd chili och tomat smaksatt med purjolöksaska En syrad sås bestående av den…

Röra av höstskördad persilja

Röra av höstskördad persilja

En av de grödor vi skördar störst del av året är persilja. Den står sig hela hösten lång och övervintrar utan problem i våra trakter, så redan tidigt på våren kan vi återigen plocka spirande späda blad. När vi fick i uppgift att fixa sallad till en knytis häromdagen var…

Längtan efter en grön grotta

Längtan efter en grön grotta

I vårt senaste avsnitt av Odlarna beskriver kulturjournalisten Lotte Möller sin trädgård – med höga gamla träd, slingrande växter och stigar bland smultron och mossa – som en grön grotta. Och en avskärmad grön grotta är vi nog många som önskar att vi kunde ta vår tillflykt till just nu….

Att odla egna fröer

Att odla egna fröer

Under sensommaren och hösten brukar vi samla massor av egna fröer. Dels för att slippa köpa varje år, men framför allt för att kunna fortsätta att odla sorter som är svåra att hitta ekologiska fröer av i handeln. Det är alltid viktigt att fröerna får torka riktigt ordentligt innan de paketeras i…