Morötter är säsongsmat som kan ätas året runt tack vare att de enkelt kan lagras och sparas. Precis som potatis och äpplen. Morötter är ju dessutom himlans billigt och rikt på nyttiga vitaminer och mineraler. Morotskaka är därför perfekt om man vill ha en nyttigare dessert och samtidigt vill äta billigt. För det går alldeles utmärkt att äta billigt även om man har en tight budget. Hur som helst, klassisk morotskaka är ofta täckt av ett lager färskost, men jag gör min morotskaka helt vegansk genom att toppa den med nötter och frön som får en krispig yta när kakan gräddas i ugnen. Om man har en tight budget kan man välja att garnera kakan med enbart solroskärnor, vilka finns att köpa oerhört billigt i mataffären.
Morotskaka
1 form
4 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3 morötter
2 chiaägg (Blanda 2 msk chiafrön med 6 msk vatten och låt stå tills det blivit en geléaktig massa)
3,5 dl mandelmjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
1,5 dl vatten
Topping
2 dl cashewnötter
0,5 dl solrosfrön
2 msk kokosolja
1 msk kokossocker
Det här lockar mig. Det låter – och ser – väldigt gott ut, sparar receptet för framtida bruk! 🙂
Kram Sofia
Vad roligt 🙂 Hoppas du kommer gilla receptet och hojta gärna till när du har testat det, vore så roligt att höra vad du tycker. Kram Sofia (och en extra för lilla Monika, jag tänker fortfarande på hur sorgligt det är 🙁 Så, en extra kram!)