Hej Klädoteket!

Klädoteket Göteborg är en lånegarderob som lånar ut kläder och accessoarer med ett blandat sortiment av second hand, vintage och unika designmärken. På Klädoteket hittar du väl utvalda produkter där kärlek för mode, hållbarhet och kvalitet står i fokus. Bakom står två drivna kvinnor, Sara och Louise, som jobbar för en hållbar modeindustri. Eftersom Klädoteket hyr ut kläder & accessoarer får produkterna längre livslängd och vi behöver inte ständigt producera och konsumera nytt. Det finns idag redan så mycket fina och unika kläder som cirkulerar i samhället som fler kan ta del av.  Sara & Louise håller också föreläsningar och workshops, boka eller läs mer här. The waves we make är så glada att få hälsa Klädoteket välkommen som bloggare!

 

Vilka är ni som driver Klädoteket?

Vi som driver Klädoteket är Sara & Louise. Vi grundade verksamheten 2012, då båda delade intresset för mode och miljö. Vi har en blandad bakgrund med allt från secondhand-intresse, modeutbildning, projektledningkunskaper, ett miljöintresse, vi är rättvisekämpar och så är vi kreativa själar som älskar att skapa. Allt detta ledde till uppstarten av Klädoteket som startade med att erbjuda en garderob för kläder och accessoarer. Målet är att skapa ett forum för hållbar modekonsumtion och erbjuda flera tjänster under samma tak.

klädoteket

 

 

Vad kommer vi att få läsa om på er blogg?

Man kommer att få läsa om vår verksamhet och hur vi jobbar mot att förändra modeindustrin. Detta innebär allt från möten med lokala ansikten och deras förhållningssätt till mode och konsumtion, till frukost seminarier med tunga namn inom ModeSverige, artistsamarbeten och inspirerande workshops. Utöver vårt starka engagemang för att skapa en hållbar värld är vi också modeälskare, därför kommer man också att kunna läsa om spännande designsamarbeten och se inspirerande streetstylebilder. Vi tror att människor vågar att exprementera mer med sin stil om mode inte är så starkt kopplat till konsumtion, utan mer ett sätt att uttrycka sig på. Detta vill vi inspirera och uppmuntra till genom våran blogg.

 

Vad har ni själva för stil? Hur ser era garderober ut?

Sara: Jag tycker om bra kvalitet och stilrena siluetter. Jag köper ofta inte så mycket nytt, men om jag köper något nytt letar jag med omsorg efter ansvarsfulla märken. Jag kombinerar också med att köpa second hand och hyra på Klädoteket, vilket ger min annars mörkblå och svarta garderob lite mera färg och mönster.

Louise: jag är svag för second hand och vintage, mönster och unika plagg trivs jag bra i. Efter att ha startat Klädoteket har jag också glidit in på hållbara designmärken med en mer stilren touch. Hur jag känner mig på insidan speglar ofta vad jag har på utsidan

Foto: Laila Lorion
Foto: Laila Lorion

 

Vem är er kund på Klädoteket?

Klädoteket är öppet för alla och vi har både dam och herrkläder. Vår vanligaste kund är en tjej i 30-års åldern som kommit in arbetslivet och är relativt intresserad av mode, men tycker att det är skönt att få lite hjälp. Det är oftast en medveten kund som vill konsumera mer hållbart. Hon kan experimentera lite med sin stil, men gillar främst stilrent mode som kan mixas med något som sticker ut lite.

 

Vad är hållbarhet för er?

Hållbarhet är ett brett begrepp som ofta kan kännas lite luddigt. För oss betyder det verkligen att vi jobbar mot att förändra en modeindustri som idag är allt annat än hållbar. Hållbarhet innehåller flera olika delar som är viktiga för att något ska vara just hållbart. Det är en livsstil och ett pågående arbete. Det handlar både om vilken miljöpåverkan man har, alltså att jobba med bra materialval, men också en schysst produktion så att människan bakom inte exploateras. Hållbarhet innebär att man ska kunna bedriva affärer och göra så stor nytta som möjligt för sig själv, men utan att det sker på bekostnad av någon annan. Det handlar för oss istället om att samverka med andra.

 

Ni är också en av föreläsarna på The waves we make. Vem kan boka en föreläsning med er?

Vi utgår från temat “äg din stil, inte dina kläder” och anpassar innehållet så att föreläsningen passar målgruppen i fråga. Oftast brukar det vara skolklasser, utbildningar eller företagsgrupper. Vi föreläser helst ihop som den kreativa duon som vi är, då blir upplevelsen som bäst. Utöver föreläsningar ordnar vi även teambuildingsevent innehållande ett schysst klädbyte.

 

Du hittar Klädotekets blogg här.

More from The waves we make

Stilmedveten, utställningen

Stilmedveten är en utställning som belyser problemen med dagens snabba klädkonsumtion och...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *