Form & Frukost om Återbruksgallerian.

Det är säsongens sista Form & Frukost och det känns verkligen som en härlig sommarmorgon när jag slinker in på Scandic Anglais. Med kaffe och macka lyssnar vi på när “Kurbits Frida” och “Trendstefan” samtalar med Anna Bergström, centrumledare på  Retuna Återbruksgalleria.

IMG_4549

retuna galleria the waves we make
Retuna Återbrulsgalleria Foto: Retuna

ReTuna Återbruksgalleria, i Eskilstuna, är ett nytt och unikt handelskoncept. Det är Sveriges – och kanske världens – första köpcentrum för återbruk av förbrukade saker. Som en förlängning av ReTuna Återvinningscentral, som finns alldeles intill, bildar ReTuna Återbruksgalleria ett utökat klimatsmartare kretslopp. Förbrukade saker som kan återbrukas (upcycling) lämnas in i återbruksgallerians depå – ReTuren. Här tas de emot av personal från Eskilstuna Energi och Miljö, som gör en första gallring. Sedan fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian, där de repareras, fixas till, omvandlas och förädlas och får fortsatt liv genom att de säljs vidare.

– Vi bygger en destination, menar Anna Bergström. Och förklarar att Återbruksgallerian inte bara ska vara en sposortering, inte bara försäljning..utan ett aktivitetshus.

Form och frukost, the waves we make
“Jag har världens coolaste jobb” utbrister Anna Bergström, centrumledare retuna Återbruksgalleria.

Butikerna i gallerian förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya saker, som de sedan säljer vidare.

– Allt material som kommer in ska användas, säger Anna. Och gör det inte det så har vi för få butiker.

I dagsläger rymmer gallerian 15 butiker, en restaurang, en folkhögskoleutbildning,  ett konferensrum och en utställningsyta. Alla verksamheter i gallerian ska bedrivas på ett klimatsmart och miljömedvetet sätt. Målet är att så många av butikerna som möjligt ska syssla med återbruk.

Frida undrar om en kan handla med gott samvete?

– Vi minskar inte konsumtionen, menar Anna. Men vi hoppas att bidra till att minska slentrianshopping. Och vi ser gärna att våra kunder funderar över sina köp innan de slår till.

Kolla in Återbruksgallerian Retuna här.

Är du sugen på att själv delta på ett Form & Frukost håll utkik här efter höstens program.

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Sommartips från The nordic kitchen

5 sommartips från The Nordic kitchen. Hej The Nordic kitchen. Vilka är...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *