Chairs by Josef Frank, utställning på Svenskt Tenn

Årets första utställning på Svenskt Tenn lyfter Josef Franks filosofi kring stolars utformning och bekvämlighet. Här visas Josef Franks stolformgivning i sin fulla bredd, samtidigt som tre nya stolar signerade Josef Frank lanseras ur det historiska arkivet. 

– Planeringen för denna utställning startade redan för ett par år sedan. Vi ville lyfta det genuina och det som i grunden är Svenskt Tenn, nämligen Josef Franks snickerimöbler som kom att bli en av hans paradgrenar och signum. Josef Frank hade en egen filosofi kring denna vardagliga möbel och hur en stol utformas på bästa vis. Det här är en viktig och hållbar kunskap som vi vill dela med oss av, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

Utställningen visar på Josef Franks stolformgivning i sin fulla bredd. Dessutom presenteras tre nya stolar med olika funktioner och uttryck som är hämtade ur Svenskt Tenns historiska arkiv, samtliga formgivna av Josef Frank.

Karmstol P4
Josef Frank formgav flera böjträstolar under sent 1920-tal, varav några producerades för Thonet-Mundus. Böjträfåtöljen P4:s originalskiss har funnits bevarad i Svenskt Tenns arkiv och har troligtvis aldrig varit i produktion tidigare. Stolen tillverkas hos Gemla, den enda fabriken i Sverige som idag kan tillverka böjträmöbler där mellan 8 och 10 personer är involverade i den avancerade processen.
Pris: karmstol 12 000 kr, dyna 6 800 kr

Stol 1179

Stol 1179 formgavs av Josef Frank 1947. Han hade under denna tid precis kommit hem från sin vistelse i Amerika och börjat samarbeta med Larsson Korgmakare i Stockholm. Stolen har ett formspråk som inspirerats av historisk, egyptisk formgivning och tillverkas för hand i läder, mahogny och rotting. Stommen till Stol 1179 tillverkas i mahogny hos Gärsnäs, i den familjeägda fabriken på Österlen. När stolens delar fogats samman spikas sitsen av naturgarvat läder från Tärnsjö garveri på ramen för hand. Därefter skickas stolen till Larsson Korgmakare i Stockholm, som tar över hantverket med stolsryggen.
Pris: 16 000kr

Fåtölj 930
Josef Frank formgav Fåtölj 930 på 1940-talet, med idén att skapa en möbel som skulle ackompanjera sminkbordet i sovrummet: en mindre klubbfåtölj med hög benställning. Idag tillverkas den på O.H. Sjögrens möbelfabrik i Tranås, som tillverkat stoppmöbler för Svenskt Tenn sedan 1982. Att tillverka Svenskt Tenns stoppmöbler är en tidskrävande process som kräver stor hantverksskicklighet. Ett team exceptionella möbelsnickare, sömmerskor, tapetserare och polstringspersonal står bakom utförandet, ledda av fjärde generationen i släkten Sjögren.
Pris: 27 000 kr

– Vikten av god hantverkstradition blir så tydlig när vi nu lanseras dessa tre vitt skilda stolar från arkivet. När god design och kunskap om hantverket möts så resulterar det i en kvalitetsprodukt som håller över tid, avslutar Thommy Bindefeld.

 
Utställningen öppnar den 9 februari på Strandvägen 5 i Stockholm

More from The waves we make

50 myter om hållbarhet

I 50 myter om hållbarhet guidar en av Sveriges mesta hållbarhetsexperter, Jessica...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *