Wisdome Stockholm

En omslutande upplevelsearena för vetenskap som gör det komplexa lite roligare och enklare att förstå. Ett arkitektoniskt mästerverk som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä. Nu öppnar Wisdome Stockholm på Tekniska museet.

Upplevelser långt bortom det vanliga

I Wisdome Stockholm skapas upplevelser som tar publiken längre bort, närmare inpå och djupare ned än de någonsin varit. Tekniken är av absolut världsklass och tillsammans med enorma datakluster kan upplevelser skapas live, uppkopplat mot den senaste satellitdatan i verktyget OpenSpace. Wisdome gör det möjligt att resa fritt i Universum och tillsammans med museets explainers upptäcka världen genom verklig data direkt från den forskningen.

Men domen och den spektakulära Trähallen ger också möjlighet att utforska mötet mellan konst och teknik, där samarbeten med KMH, Beckmans och fristående kreativa aktörer skapar helt unika upplevelser.

“Vi vill fylla den här fantastiska platsen med upplevelser från förmiddag till sena kvällar. Med Wisdome Stockholm blir Tekniska museet en plats där konst, kultur, teknik och vetenskap kan mötas på helt nya sätt” Fanny Söderström Aupeix chef Utställningar och utbud Tekniska museet

Visualisering som verktyg för lärande

Vi människor är byggda för att upptäcka världen visuellt. Hela 70% av våra sinnesceller finns på näthinnan. Våra hjärnor kan bearbeta komplexa samband i en bild på bara bråkdelen av en sekund, och lägga informationen på minnet. Wisdome Stockholm hjälper oss att greppa allt från rymdens enorma avstånd till Universums minsta byggstenar och att överblicka tidsramar från miljoner år till en tusendels sekund. Och den visuella upplevelsen gör det enklare att minnas vad vi lär oss. Tack vare närheten till den världsledande forskningen vid Visualiseringscenter C blir avancerad vetenskap tillgänglig för alla som vill lära sig mer.

Vi vill ta vetenskap närmare alla, skapa ett lustfyllt och tillgängligt lärande genom upplevelser och vara en inspirationskälla och ett komplement till klassrumsundervisningen.” Maria Olsson chef Lärande, Tekniska museet

100 år med fokus på framtiden

Sedan starten 1924 har Tekniska haft siktet inställt på framtiden. I 100 år har museet visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även till synes omöjliga utmaningar.

Världen är komplex och vi behöver göra den begriplig. Vi står inför stora utmaningar kring kli- mat, inkludering och kompetensförsörjning, och vi behöver tillsammans bygga den värld vi vill ha med nya idéer, nya innovationer och engagera nya ge- nerationer av problemlösare. Här kan vi göra stor skillnad för framtiden.” Peter Skogh Museidirektör, Tekniska museet

Byggnaden som tänjer på teknikens gränser

Ända sedan spaden sattes i marken februari 2022 har uppmärksamheten kring byggnaden Wisdome Stock- holm varit stor. Konstruktionen har väckt internationell uppmärksamhet och tilldelats utmärkelser för sin unika och spektakulära arkitektur i trä.

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar. Den sätter material och konstruktion på prov och tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Det välvda taket med sina långa spännvidder på 48 meter är helt självbärande utan mittpelare, utfört i en så kallad gridshell-teknik med både krökta och vridna balkar som bara återfinns på ett fåtal platser i världen. Rutnätskon- struktionens 25 lager är uppbyggda av drygt 20 kilo- meter LVL-fanér, som formats och monterats på plats med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts.

I mitten av trähallen finns den stora domen av trä, med 100 sittplatser och visualiseringsteknik i världsklass. Ku- polen är 12 meter hög och cirka 22 meter i diameter. Den består av 277 unika trätrianglar som monterades ihop i hexagonformer innan de lyftes på plats.

Vi visste att vårt tävlingsförslag skulle kräva något exceptionellt. Det var utmanande, kanske på gränsen till omöjligt, men samtidigt hade vi en stark övertygelse om att det var genomförbart. Det är nästan magiskt att se Wisdome Stockholm bli verklighet.” Johan Oscarson Arkitekt, Elding Oscarson Arkitekter

Material från svenska och finska skogar

Stora Enso har levererat det hållbara trämaterialet till Wisdome Stockholm. Det är CLT (korslaminerat trä) för kupolen och caféet inne i byggnaden från deras svenska bruk i Gruvön och LVL (laminerat fanérvirke) för pelare och takkonstruktionen från deras finska bruk i Varkaus.

Vi är stolta över att vara huvudpartner och träleverantör till Wisdome Stockholm. Det är ett fantastiskt landmärke för hållbart och innovativt byggan- de i trä. Wisdome Stockholm tänjer verkligen på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä.” Jessika Szyber Affärsutvecklingschef, Stora Enso

Forskning för fossilfri framtid

Värmen och kylan i Wisdome Stockholm kommer från ett smart bergvärmesystem. Långt ner i borrhålen pågår ett forskningsprojekt där NIBE samarbetar med forskare på KTH för att vidareutveckla lösningar för framtidens fossilfria klimatsystem.

Innovativ möbelkollektion

Tekniska museet har i samarbete med Svenskt Trä och Open Wood skapat en innovativ möbelkollektion i björk från Dalarna. Designgruppen Automobile, bestående av Hannes Blixt, Klara Fahrman, John Funkquist, Andreas Nobel och Joakim Zickert, har formgivit Wisdome Stockholms flexibla och hållbara möbler, inklusive Herrgårds- vagnen, Baksätet och Tamburello. Samarbetet betonar hållbarhet och cirkulär design, med fokus på lokal råvara. Resultatet är en unik kollektion som enkelt kan packas ihop och flyttas med skottkärrehantag, en lösning som som smälter samman design, teknologi och hantverk.

Ett nationellt initiativ

Wisdome är ett samarbete mellan Sveriges fem ledande science center med Visualiseringscenter C som nav samt flera universitet och forskningsmiljöer. I samarbetet finns även ESERO Sverige, som bland annat ger möjlighet för skolklasser att arbeta med experiment och utmaningar tillsammans med den europeiska rymdorganisationen ESA. Med prisbelönta pedagogiska föreställningar ger Wisdome möjligheter för besökare i hela landet att ut- forska och uppleva forskning inom en rad olika områden.

More from The waves we make

Vinnarna i Organic Beauty Awards 2022

För sjunde året i rad har de bästa naturliga och ekologiska skönhetsprodukterna...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *