Den 6 februari öppnar KÄÄPÄ, en mindre designutställning med verk av Mari Koppanen, prisbelönt finländsk formgivare. Utställningen utforskar och hyllar det läderliknande naturmaterialet amadou som utvinns från en svamp som växer på lövträd. Utställningen är ett gästspel från Finlandsinstitutet och pågår till och med 27 april.
– Fokuset ligger på modernt konsthantverk. Men KÄÄPÄ är också en hyllning till och en studie av det ofta bortglömda materialet. Jag har inspirerats av både den gamla hantverkstraditionen och av tickans formspråk och egenskaper. Amadou är moder till allt svampmaterial – allt som behövs finns inuti tickan, säger Mari Koppanen.
KÄÄPÄ, som på finska betyder ticka, kombinerar ett kulturhistoriskt och nutida perspektiv på materialet amadou och erbjuder besökarna en mångfacetterad resa in i denna extraordinära svamps värld. Tickor har inte bara skördats utan också odlats i Europa en gång i tiden. I Norden har amadou traditionellt använts till exempel för att göra upp eld och i folkmedicin. Koppanens konsthantverk fyller ett av museets utställningsrum med såväl skålar och lampskärmar som väskor och plagg.
– I vår pågående utställning Nordbor kan besökarna upptäcka flera exempel på hantverk i näver och andra naturmaterial, som är en viktig del av vår nordiska hantverkstradition. Mari Koppanens arbete med amadou visar hur vi än idag innovativt kan använda våra naturresurser till vackra designföremål,säger Elna Nord, avdelningschef Utställningar på Nordiska museet.
Nordisk hantverkstradition och modern form
I Norden växer fnösktickan huvudsakligen på björken. Därför använder Koppanen gärna även björk och björkvril i sina verk. Hon undersöker också materialets texturer genom att experimentera med det i traditionell vävningsteknik.