Intervju med Mia Redemo- Starry Eyes

Mia Redemo, 32 år gammal, grundare till märket Starry Eyes.

Mia Redemo är från början utbildad  musikalartist, men lämnande det livet bakom sig när hon flyttade till London 2005 för att  jobba med mode och TV. Idag är hon bosatt i Stockholm och har under det senaste året arbetat med sitt eget märke Starry Eyes. Vi var nyfikna på att veta mer om märket och vad som driver henne.

Hur startade du ditt märke?

Starry Eyes startade förra året, 2014 när jag flyttade till Stockholm efter nästan 9 år i London. Jag ville skapa ett retro-inspirerat klädmärke för kvinnor som har en lika stor passion för vintageklänningar och mönster som jag har. Med hjälp av min mamma vars sykunskap är bredare än min sydde vi upp mina designidéer. Redan från början ville jag designa one-size kläder som inte var over-sized utan framhävde den kvinnliga kroppen.

Berätta hur hela processen ser ut, från idé till färdigt plagg.

Oftast blir jag inspirerad av ett tyg först av allt, det kan vara att mönstret påminner mig om något eller hur det faller. När jag fått en idé till en ny modell så har jag med hjälp av min mamma/ technical adviser sytt upp en prototyp. Jag har en fantastisk skräddare som heter Anh och som bor i Ho Chi Minh i Vietnam. Jag kom i kontakt med henne genom min vän och mentor Uyen som bor i London, men som kommer från Vietnam. Efter mina två resor till Ho Chi Minh i år så har jag skapat ett väldigt fint samarbete med Anh, och även om det finns en stor språkbarriär mellan oss så klarar vi oss med hjälp av hennes Ipad och Google translate! Känslan av att hämta upp kläderna från Anh är stor och det är lika coolt varje gång jag ser de färdiga plaggen. Utbudet av tyger i Vietnam är otroligt och tillgången till vackra mönster är oändlig. Jag köper tygerna från två olika lokala marknader, men mest från en kvinna som heter Thuy på Ben Than Market.

Var kommer inspirationen till Starry Eyes från?

Ända sedan jag var liten så har jag älskat second hand och vintage, och kläder har alltid varit ett perfekt uttrycksmedel för mig. 60- och 70-tals brudar som Stevie Nicks och Nico har varit mina idoler och hippiekulturen.  Andy Warhol och “The Factory” har också alltid fascinerat mig. Men sen är det framförallt kvinnor och vänner som är den största inspirationskällan och att klä sig för sin egen skull och inte för att behaga någon annan. Det är viktigt att kunna känna sig snygg och sensuell för sig själv. Kvinnokroppen är så vacker och det är dags att kvinnor tar tillbaka kontrollen över sina egna kroppar. Vi ser alla så olika ut och det ska hyllas! Mina kläder passar storlekarna 34-44 och är kanske inte i allas smak, men intentionen är att det ska passa de flesta kroppsformer.

Hur ser du på dagens mode/textilindustri, och kommer den att förändras?

Jag har väldigt svårt för “slit och släng”-kulturen och tycker att det är viktigt att vi börjar sätta ett högre värde på våra kläder. Modeindustrin står ju generellt för ett märkligt kroppsideal som jag inte tror någon mår speciellt bra av. Jag hoppas på en förändring och en variation av kroppar och hudfärger på catwalk-scenerna, då jag tycker det ska finnas ett ansvar att spegla samhället. Det blir ju också så mycket roligare. Jag tycker inte heller att man ska ta trender och mode på allt för stort allvar!

Vad har du för mål med Starry Eyes?

Målet är att göra något jag tycker är spännande och inspirerande. För tillfället så går jag en ettårig utbildning på Tillskärarakademin i Stockholm, där jag hoppas kunna utvecklas som designer och få en större kunskap inom hantverket.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset
Foto: Starry Eyes. Processed with VSCOcam with f2 preset
starry eyes3
Foto: Starry Eyes
starry eyes4
Foto: Starry Eyes

www.starryeyesfashion.tictail.com/