Intervju med grundaren bakom märket Eyeseei

Vi intervjuade Sanna Aulén som grundade märket EYESEEi 2013. Smyckena präglas av vacker natur och ett skickligt hantverk. 

Hur blev du smyckesdesigner, berätta om din resa?

Jag är utbildad klädesdesigner från början och har arbetat med det runt om i världen. Jag började känna mig överväldigad av det konstanta producerandet, de ständigt förändrande trenderna som ingen verkade hålla längre än en halv säsong. Jag kände nästan en själlöshet i branschen och ville tidigt i min karriär hitta något mer meningsfullt. Jag sadlade om efter en del familjetragedier och ett förhöjt medvetande som infann sig efter detta. “Nu fick det vara slut på tramset!” minns jag att jag tänkte ofta under den perioden. Jag ville göra något verkligt och hållbart. Så jag började engagera mig inom hälsa och välmående. Tog upp min meditation och fördjupade mig i yoga. Lärde mig om kost och näringslära. Jag hade nu hittat något som kändes väldigt meningsfullt men inte helt stimulerande. Så småningom hittade jag tillbaka till skapandet av mode och skönhet. Jag flyttade till Bali där jag hade varit ett flertal gånger innan. Där kunde jag praktisera min yoga och skapa hantverk på samma gång. Jag började skapa väskor, plånböcker av återvunnet läder och var på jakt efter hållbara material att skapa mina idéer med. Jag träffade en fantastisk härlig familj som levde för silversmide och jag tog upp min sedan tidigare bortglömda hobby, silversmide, som jag nu ville använda för att framhäva och rama in naturens fenomen: kristaller, som är en av mina största fascinationer. Jag jobbar idag tillsammans med hantverkare i Sverige och på Bali för att skapa EYESEEi’s smycken. Jag vill arbeta mer med hållbara lösningar, där alla leden gynnas så mycket det går. Vi ska kunna ta tillvara på material, resurser och allas speciella kunskaper och specialiteter på bästa möjliga sätt. Jag tror mina val, min envishet, världsvana och entusiasm har tagit mig dit jag är idag. Jag lär mig givetvis fortfarande hela tiden.Vad mer är möjligt?

Hur hämtar du inspiration till din design?

Genom naturen, meditation och att resa. Idéerna kommer när jag är på språng och i rörelse eller sitter stilla i meditation. De kommer oftast som bilder när jag sitter med slutna ögon i min dagliga meditation. Ibland kan det vara frustrerande när de dyker upp och jag känner att jag behöver rita dem så att jag inte glömmer. Då avbryter jag meditationen och får rita istället, vilket är kul men kanske inte det man hade förväntat sig i den stilla stunden. Ibland kommer det så mycket idéer så det kan vara svårt att hänga med. Vem vet? En vacker dag kanske det är det enda jag får möjlighet att göra; meditera och rita, hihi!

När använder du smycken?

Jag använder dem varje dag! Jag varierar en hel del då jag har fördelen att ha nästan hela EYESEEi’s kollektion i min garderob. Jag tror inte på att anpassa sig för mycket efter sammanhanget. Jag gillar folk som klär sig efter hur de själva mår och vilka plagg och detaljer de känner för att ha på sig för dagen. Om man anpassar sig efter sammanhanget kan det bli svårt att vara sig själv i sin klädsel. Vem är du och hur känner du dig? Sedan är det kanske inte alla som är så extroverta och har behov av mode och att uttrycka sig. Det är också en personlighet och en slags stil, vilket jag verkligen respekterar. Mode är kul men stil är ovärderligt!

Vad tror du om framtidens smyckestrender?

Jag tror helt klart på koncept som Klädoteket där man hyr ut smycken och plagg. Jag tror på att göra om gamla material och smycken, vilket är något jag håller på att lära mig mer om och definitivt arbeta mer med i framtiden. Jag tror därför stenhårt på naturmaterial som kan omformas och som håller länge och kan användas igen långt in i framtiden. Smycken och accessoarer gjorda på naturmaterial är hållbart och jag tror att moderna, framtida människor vill ha hållbara och genuina ting med själ i sina liv.

eye4
Foto: EYESEEi
eye1
Foto: EYESEEi
eye2
Foto: EYESEEi

http://eyeseei.tictail.com