Så rundar vi av 2017. Ett år där jag i olika former har tvingat mig själv att gå utanför min
komfortzon och satt mig i situationer där jag stundtals fått improvisera mig fram eller  känt mig vilsen/underlägsen/malplacé/spritt språngande galen. Men varje gång som jag har gjort det så har jag breddat mitt perspektiv. Och detta har hjälpt mig i mitt idéskapande – som är en avgörande del i mitt bolagsbyggande av PR-byrån Number10, i min styrelseroll i Kodcentrum och fortsatt arbete med The Collective.

 

Här är några tips som hjälpt mig att bredda mitt eget perspektiv. Hoppas att de kan inspirera dig att bredda ditt.

1. Kartlägg ditt nätverk. Se över dina kontakter regelbundet och identifiera eventuella luckor där du möjligtvis saknar perspektiv ifrån. Det kan vara allt från olika branscher, kulturer, åldrar, verkligheter, ALLT. Utifrån det identifierar du personer som kan hjälpa dig att bredda ditt perspektiv under 2018 och börjar kontakta dem för en kaffe. Personerna kan du hitta genom att fråga ditt egna nätverk, genom att skumma igenom nya medier (se punkt 3) eller genom att söka på olika hashtags via exempelvis Instagram.

2. Samskapa. Du behöver inte göra allting själv och du behöver inte komma på allting själv. De bästa idéerna kommer inte när man sätter en idé i sten på egen kammare. Det ger så mycket mer, till dig personligen och till lösningen som ska tas fram, om du involverar fler perspektiv redan i själva idéprocessen – långt innan lösningen formas. Har du planerna att starta ett projekt, starta en rörelse eller ett bolag under 2018? Bjud personer med andra erfarenheter till bordet redan från start, ställ frågor, och lyssna lyhört efter värdefull input. Idéskapande måste få vara prestigelöst och öppet.

3. Blanda upp dina medievanor. Släpp filterbubblan och lär känna nya resonemang genom att bredda din lista över kunskapskällor. Läs internationella medier, gå med i en Facebookgupp som diskuterar ett ämne som du har låg kunskap om. (Jag gick exempelvis precis med i Blockkedjor & kryptovalutor – Sverige för att lära mig något helt nytt och har adderat Illustrerad Vetenskap till min egen mediekonsumtion.) Till lyssnarlistan kan du lägga till en lokalradio från en annan ort än den du bor på och en ny podcast. Genom att blanda dina medievanor, ökar din förståelse för fler resonemang och på kuppen breddas ditt perspektiv.

4. Skaka om rutinerna. Utmana din bubbla genom att lägga till några nya upplevelser i ditt liv som kan vidga dina vyer. Börja med att ändra en rutin 1 gång i veckan och se hur det påverkar hur du ser världen – eller t.o.m. hur du ser på livet. Dessa upplevelser kan vara allt från att du testar impro teater, tränar på natten, ändrar dina matvanor, tar en ny väg till jobbet, ger dig Netflixförbud minst 3 dagar i veckan, träffar nya människor enligt punkt 1 i denna lista, etc. Har du svårt att lägga till utmaningar själv kan du alltid be dina vänner, LinkedIn-kontakter eller kollegor komma på några roliga (men inte livshotande eller privatekonomiskt förödande) spår.

5. Res till nya destinationer. Och det behöver inte vara långt. Ibland kan det räcka med att åka till slutstationen på en annan buss- eller tunnelbanelinje, eller cykla till en ny plats i stan. Oavsett om du hamnar på Gröna linjen eller på Cap Verde – byta miljö är ovärderligt för komma in i andra tankebanor. Nya intryck har verkligen förmågan att få idéer att lossna och bredda ens omvärldsbild.

 

Lycka till och Gott Nytt År!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *