3 hantverksböcker

Finns det något bättre än att arbeta med händerna och skapa något eget? Här får du 3 tips på böcker som ger både inspiration och konkreta tips och instruktioner.

slojda-i-tra

Slöjda i trä är en inspirerande grundbok som beskriver hur du slöjdar enkla, funktionella och roliga träföremål med kniv och yxa. Du får bland annat lära dig att tillverka slevar, skålar, smörknivar, tårtspadar, hängare, knoppar, skärbrädor och pallar. Boken innehåller allt du behöver veta om klyvning, torkning, täljning, slipning, mönsterskärning, målning och ytbehandling. Här finns också en utförlig ordlista som förklarar alla fackuttryck.

tools

Jögge Sundqvist är professionell slöjdare. Han arbetar i rått och torrt trä med handverktyg i en lång slöjdtradition och tillverkar bland annat målade pallar, stolar, knivar, skåp, slevar och tråg. “Med händerna fulla är jag rik” säger Jögge i boken surolles tankebok. Läs mer om den här.

 

Många har provat att sy. Men har du provat heavy-duty sewing?

anton symaskin

HDS-Omslag_korrad_logo
Heavy-duty sewing handlar om att med nål och tråd, en symaskin och kraftiga tyger göra egna praktiska, slitstarka bruksföremål som ryggsäckar, väskor och verktygsfodral.

Boken går igenom grunderna i textilkonstruktion, som lämpliga material, utrustning och arbetstekniker. På köpet får du grundläggande kunskap om läder och hur du kan reparera dina prylar. Tekniken sätts sedan i verket genom bokens tio projekt för skogen, staden och resan, till exempel dagtursryggsäck, totebag, knivfodral, seglarsäck, förkläde, necessär och ampel.

Läs the waves intervju med författaren Anton Sandqvist här.

Gillar du symmetri – då gillar du säkert himmeli.

himmlei eija the waves we make
Att skapa takkronor av råghalm eller himlar som de kallas är ett gammalt finskt hantverk som upptäckts på nytt och tagit designvärlden med storm.

I Himmeli får du en grundläggande introduktion till att bygga himlar med tekniktips och 24 modeller. En mönsterritning till varje projekt hjälper dig att följa stegen och visar hur du kan skissa själv när du vill gå vidare och skapa egna modeller. Läs the waves intervju med författaren Eija Koski.

Vill du prova himmeli direk? Här får du Eijas 3 bästa tips samt instruktioner till himmelin “lycka”. 

 

Av: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *