Jag har just precis ätit gran till middag.
Det är ju som bekant januari, dvs årets fattigaste månad. Skafferiet måste alltså tömmas och soppa måste kokas på en spik. I höstas köpte jag typ tio kilo palsternackor, som fram tills idag har legat i en låda i köket och hånat mig. Men idag blev några av dem middag. Det kanske inte ser så mycket ut för världen pga mina begränsade kunskaper i fotografi och matstyling (plus att dipsåsen i princip var slut när jag kom på att det ju kunde vara trevligt med en bild), men det var faktiskt jättegott. Så pass gott att jag definitivt kommer att servera detta till andra. Med något till såklart. Kanske grillad portobello.
Detta är vad som hände:
Ugnsrostad palsternacka med dipsås av tomat och gran.
Palsternackor
Olivolja
Salt
Granbarr
Tomatpuré
Borsta av palsternackorna (skala inte) och skär i lagom stora bitar. Vänd palsternackorna i salt och olja och baka i 175 grader i ca 20 min.
Mortla granbarr med olivolja och lite salt. Sila bort barren och rör samman granolja och tomatpuré. Ät.
Alltså löjligt enkelt, billigt och gott.
En annan trevlig sak som kan göras av gran är drinkar. På nyårsafton föddes den så kallade Swedish Bucket, en hink full av krispig vinter. Nedan följer något slags recept. Jag är inte helt på det klara med proportionerna, då en gigantisk cocktail för 20 personer blandades i en hink. Du får smaka dig fram helt enkelt.
Gransockerlag
Vit rom
Is
Ginger Ale
Sodavatten
Citron
Gransockerlagen görs så här: Lägg granbarr i en kastrull och täck med lika delar socker och vatten. Låt koka ca 15 min. Ställ att svalna. Tappa upp sockerlagen på flaska och förvara i kylskåpet (gärna ett par dagar) med en grankvist i tills det är dags för servering.
Lycka till!
PS. Picea abies. Så heter vår vilda gran på latin. Jag tänker inte beskriva växten närmare, utan förutsätter att alla känner till den. Annars finns mer att läsa här, på min favoritsida. DS.
PS2. Tipsa gärna om era bästa palsternackerecept! Jag har nämligen nio kilo kvar. DS2.
Så smart att göra drinkar av gransockerlagen! Har länge velat göra men inte känt att jag haft några användningsområden. Men i drycker och kanske som lite sötning i smoothies – perfekt.
Palsternackor är nog allra godast ugnsbakade tror jag, bra att slänga med om man gör blandade grönsaker i ugn. Potatis- och palsternackssoppa med grädde är också väldigt gott!
Ha det fint!
Elin