Space Science Sweden är en ideell förening från Umeå bestående av ett gäng unga ingenjörer. Om drygt ett år planerar teamet att åka till månen med sin innovation CUBE som kommer ge oss en första förståelse över den statiska elektricitet som finns på månen och som ger månen sina sandstormar. Resan med CUBE började 2015 då Space Science Sweden vann möjligheten att skicka med en innovativ lösning till månen. Tävlingen arrangerades av deras nuvarande samarbetspartners Part Time Scientists.  

Snart ger New Space-uppstickarna sig ut i rymden och The Collective fick chansen att prata med Sebastian Sjöquist, VD för Space Science Sweden, om resan hittills. En resa som började runt ett köksbord i Umeå.

 

Upprinnelsen till Space Science Sweden startade med Googles tävlingen Google Lunar Xprize, en tävling som ska få fart på rymdutforskningen igen och därmed även utmana den kreativa ambitionen från stora statliga organisationer som Nasa, ESA, Jaxa. Framförallt var det ett initiativ för att ingjuta ett nytt engagemang kring månen bland ingenjörer och innovatörer internationellt.

”Den ena priset kammades hem av Part Time Scientists, ett gäng tyska ingenjörstudenter som tyckte det vore coolt att skicka iväg något nytt till månen och fick sen möjligheten att realisera sin idé. När teamet väl började bygga inser dem att de har plats över på sin landare och att dem kan ta med mycket mer vikt än vad de själva planerade att skicka med. Det tyska teamet utlyste då en tävling där ideella initiativ fick möjligheten att skicka med något helt nytt med en vikt på 1 kilo och en kubikdecimeter. Så vi satte oss ner, 5 januari för 3 år sen, i Tomas kök för och började snickra på något som skulle kunna vara ballt att skicka med till månen och som ingen hade gjort förut. Vi kom väldigt snabbt på att vi ville skicka med något som kunde lagra energi.”

 

CUBE

Kärnteamet bakom Space Science Sweden består av Tomas Härdin, CTO, som gör elektroniken, Isak Silander, Lead Engineer, som ritar hårdvaran och Sebastian Sjöquist som axlar rollen som VD för projektet. Vid teamets sida finns även namnkunniga rådgivare som exempelvis Maria Hamrin, rymdfysiker vid Umeå Universitet, samt ett drivet gäng av fysikstudenter vid Umeå Universitet.

 

”Tomas som är helt briljant på elektronik och konstruktion, medan Isak är en framstående fysiker. Min roll är att hålla ihop viljorna i teamet, ta oss framåt och få oss att jobba som en enhet. Det vore annars otroligt lätt att man jobbar individualistiskt då man är otroligt fokuserad på vad man gör just nu och det är lätt att man missar the big picture. Jag har rollen att ge teamet ett utifrånperspektiv och tvinga fram ett arbetssätt som gör att vi kan skapa mer än vad tre individer borde kunna göra. Sen att det blev just vi tre var nog mer slumpen. Vi fann varandra i en ideell förening som höll på med modellraketer där vi gjorde raketmotorer och alla möjliga dumheter ihop. Vi hade ett gemensamt intresse för rymden och för ingenjörskap, och sen kom Tomas till mig med idén om att åka till månen.”

 

SpaceScience

 

Teamets dynamiska uppställning och samarbete utanför kärngruppen har varit mycket viktig under resans gång.

”Desto fortare man inser att hur lite man kan, desto fortare inser man att man behöver hjälp och först då kan man lösa problem. Sitter man och har småhybris för att man har fått ett månuppdrag och inte tror att man behöver hjälp, då ligger man risigt till.”

Trots den ambitiösa planen har arbetet gått överraskade smidigt och teamet ligger i fas inför projektets deadline i augusti 2018. Teamet ska som preliminärt Q1 2019 få åka med sin innovation CUBE till månen.

”Vi har haft tur längs vägen, och det kanske är tack vare att vi lyckats sätta samman en grupp människor som tillsammans lyckats skapa väldigt mycket. Innan vi fick kontakt med Umeå Universitet var en av utmaningarna att veta hur vi skulle kunna ta idén vidare, hur vi skulle komma i kontakt med rätt kompetens utanför vårt eget kunnande och hitta personer som kunde hjälpa oss att testa grejerna. Så att den klarar en uppskjutning till exempel.

Sedan är ju pengar alltid en utmaning. Vi är en ideell förening som fungerar tack vare donationer och sponsorer. De största utmaningarna för oss har varit att hitta rätt extern kompetens och finansiering. Och det har vi ändå lyckas överkomma.”

Space Science Swedens första deadline närmar sig men teamet kikar även på hur deras innovation kan appliceras framåt, som en eventuell kommersiell produkt och en uppstickare inom New Space-industrin.

 

”Nu håller vi på med det praktiska att få instrumentet att prestera ännu lite bättre och visa på att den har en bra pålitlighet för den data den genererar. Sedan bygger vi vidare på det systemet som ska ta emot datan här på jorden.

När det kommer till instrumentet som vi har designat så har vi hittat några kommersiella applikationer som framåt kan generera intäkter. Det skulle göra att vi kan ta på oss an fler uppdrag och bygga nya instrument och prylar. Det roligaste är ju om Space Science Sweden kan ta fart och blir något vi kan leva på och där vi kan få bygga instrument eller hårdvara till utforskning.”

 

2 snabba med Sebastian Sjöquist:

 

Största aha-upplevelsen

Starkaste ögonblicket hittills är när vi fick ett ja från Part Time Scientists och vi förstod att det hade stått mellan oss och Nasa. Nästa stora ögonblick kommer förmodligen vara när vi sticker iväg och står på månen.

 

Det svåraste att smälta nu sedan vi startade var ändå hur vi i en källare i Umeå lyckas pilla ihop någonting som kan generera god och vetenskaplig data. Det var en aha-upplevelsen när jag verkligen förstod att det vi gör spelar roll och kan användas. Det tog ett tag innan det riktigt kunde sjukna in.

 

Intresset för rymden

För mig är det inte nödvändigtvis rymden i sig som är det intressanta utan att hitta smarta tekniska lösningar och bygga själva maskinerna som tar oss till månen, rymden och till mars. Det är ingenjörskonsten som har drivit mig framåt i det här projektet.

___

Jag lämnar intervjun otroligt inspirerad på temat vad som är möjligt. The sky is not the limit – om du har ett driv och en stark idé.

Space Science Sweden är ett team som vi kommer höra mer om.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *