Här hemma planerar vi för fullt för hur vi ska inreda vår balkong, för snart snart är det så varmt att man både kan börja sitta ute och äta middag och börja odla i krukor. Vi letar inspiration, sparar ner bilder och funderar. Vår lägenhet är redan full av stora gröna växter – vi äger nästan inga saker utan väljer istället att dekorera med levande växter. Luften blir härligt fräsch och det ser så trevligt ut med all grönska. Nu vill vi skapa en lika grön oas ute på balkongen och naturligtvis kommer det även att bli en hel del odling. Sallat, gurka, sockerärter, bönor och örter av olika slag ska förhoppningsvis växa upp och ge oss en hel del mat under sommaren. Dessutom ska jag odla ringblomma för att göra egen ringblomsolja vad det lider. Här nedan kan ni se några av de bilder vi inspireras av just nu.

Bildkälla: Pinterest
Bildkälla: Pinterest
Bildkälla: Pinterest


I väntan på att värmen ska komma fortsätter vi att odla på fönsterbrädan. För det går ju faktiskt att odla en hel del i köksfönstret, året om dessutom. Just nu trängs groddar av olika slag, små gurkplantor som jag drivit upp själv, salladslök, lagerblad och andra örter i fönstret. Att odla salladslök var det fina Karoline (Det Gröna Skafferiet) som tipsade om. Hur du gör kan du läsa om under bilden.

Att grodda är nog bland det enklaste som finns och groddar är ju både gott och nyttigt. I glasburkar groddar jag mungbönor och på hushållspapper groddar jag chiafrön, smörgåskrasse och rättika. Hur man groddar chiafrön kan du förresten läsa om i det här inlägget. I krukor växer ärtskott och solrosskott. Jag älskar att blanda i alla dessa godsaker i sallader och att ha dem som pålägg på riskakor och bröd. Att de dessutom är fullproppade med vitaminer ger ju plus i kanten. Brukar ni grodda?

Odla i köksfönstret.
ODLA I KÖKSFÖNSTRET.

Odla salladslök i kruka

Skär av det gröna på salladslöken och spara den nedre delen. Ställ några stjälkar i ett glas med vatten och låt stå några dagar tills du ser att det vuxit ut små vita skott längst ner. Sätt ner stjälkarna i en kruka med jord, vattna och ställ i fönstret. Efter någon vecka kommer din salladslök att ha skjutit nya skott. Sedan är det bara att efter hand skära av de gröna delarna och låta resten stå kvar i krukan. Löken kommer fortsätta att växa och skjuta nya skott och snart ska du se att du är självförsörjande på salladslök.

_DSC0064

Gurkplantor.
GURKPLANTOR.

 

Solrosskott.
SOLROSSKOTT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *