forsommarsallad_-004

Doften av sommarregn slår emot en när man öppnar balkongdörrarna på vid gavel och allt känns så fräscht och nästan som att naturen vaknat till liv på ett helt nytt sätt. Bakom några moln kikar solen försiktigt fram, men den försvinner likna snabbt igen när några moln brådskande skyndar förbi. Det är fortfarande för tidigt för att någon ska vara vaken, det är ju trots allt lördag. På balkongen är allt genomblött efter de senaste dagarnas ständiga regn och nu behövs solsken så att allt får tid att torka upp igen. På golvet ligger pollen i drivor och jag nyser okontrollerat när jag först kommer ut.

Det är något speciellt med doften efter regn, allt känns pånyttfött och det är som att naturen fått dra ett djupt andetag och skölja av sig allt det gamla. Nu kan sommaren komma! Och på tal om sommar så börjar det bli hög tid att plocka fram picknickfilten och fylla picknickkorgen med färskpressad juice, goda sallader, nybakat bröd och färsk frukt. Fina Agnes bjöd på en örtmarinerad linssallad som såg helt makalöst god ut och Evelinas glutenfria paj med halloumi, tomater och spenat är som gjord för att ta med sig i picknickkorgen.

Maria visade bilder från Åhléns senaste kampanj och de är helt fantastiska. Jag vill helst bara rusa ut direkt med den där picknickkorgen och en bra bok och sätta mig på någon lummig plats och bara vara i timmar. Titta här bara:

 

Bilder lånade från Mariaemb.
Bild lånad från Maria.
Bilder lånade från Mariaemb
Bild lånad från Maria.

Naturligtvis har jag tagit fram ett sånt där perfekt picknickrecept som både är enkelt att slänga ihop och som smakar ljuvligt gott. Potatisen får härligt syrlig smak av lime, sälta från havssalt och tillsammans med den mjuka smaken av timjan blir det en perfekt balans av salt, syrligt och mjukt.

forsommarsallad_-003

Försommarsallad med ugnsrostad potatis och timjan

4 portioner

10-12 potatisar
1 zucchini
rapsolja
havssalt
1 knippe sparris
Några kvistar timjan
1 lime, saften

Instruktioner

Värm ugnen till 225 grader.

Tvätta potatisen och dela den sedan i halvor. Skölj zucchinin och skär den i centimetertjocka skivor. Dela sedan varje skiva på mitten. Lägg ut zucchinibitarna och potatishalvorna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Häll upp rapsolja i en liten skål och ta fram en brödpensel. Pensla potatisarna och zucchinin med rapsolja och strö över lite havssalt. Dela limen i klyftor och pressa över saften över potatis- och zucchiniblandningen. Rosta sedan i ugnen i ca 30 minuter, eller tills blandningen fått fin färg.

Koka under tiden sparrisen i lite lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Dela sedan sparrisarna i mindre bitar, ungefär 3 cm långa. Blanda slutligen samman potatis, zucchini och sparris och strössla med färsk timjan. Servera salladen med hummus (recept nedan).

forsommarsallad_-001

Hummus

400 g kokta kikärtor
2 msk olivolja
0,5 dl citronjuice
1 msk tahini
2 krm spiskummin
2 vitlöksklyftor

Mixa hälften av kikärterna (200 g) tillsammans med olivolja, citronjuice och tahini. När du har en slät smet blandar du ner de återstående kikärterna (200 g), pressar ner vitlöksklyftorna och mixar på nytt till du har en krämig blandning. Tillsätt slutligen spiskummin och rör om en sista gång.

 

forsommarsallad_-002

forsommarsallad_

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *