_DSC0386-001

Sommaren är bästa årstiden för en frukt- och bärälskare som jag. De första persikorna och nektarinerna är äntligen här och jag byter mer än gärna ut middagen mot en, två eller tre av dessa sommarfrukter. Dessutom är rabarbernas tid här och jag använder deras härliga syrlighet för att smaksätta allt från desserter till somriga sallader och goda frukostar.

När jag var mindre hade jag väldigt svårt för varma grönsaker, frukter och bär. Detta har dock ändrats med åren och jösses vad glad jag är för det. Finns det något godare än ugnsbakade tomater? Ja, kanske ugnsstekta persikor. Det är som att värmen drar ur alla smaker ur frukterna och resultatet blir en smakfest utan dess like.

Dagens recept är en fantastiskt god sallad som innehåller allt det bästa med sommaren – sparris, ugnsbakade rabarber och persikor, aprikoser och så färska tomater och rödlök. De ugnsbakade frukterna blir sådär härligt mjuka och rinniga och ger hela salladen en fyllig och mjuk smak. Rabarbernas syrlighet möter upp denna mjukhet perfekt och hela salladen har en perfekt balans av sött och syrligt.

namnlös mapp

Sallad med ugnsstekta persikor och rabarber

3 rabarberstjälkar
1 knippe grön sparris
4 små stjälkar rabarber
4 aprikoser
2 persikor
3 tomater
1 aubergine
1 röd lök
några kvistar färsk timjan

Värm ugnen till 200 grader. Börja med att ansa rabarberna och skär dem sedan i tunna skivor. Dela sparrisen i 2-3 cm långa bitar och lägg dem tillsammans med rabarberna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Dela persikorna och aprikoserna och ta bort kärnorna. Skär sedan frukterna i klyftor och lägg på plåten med rabarber och sparris. Dela auberginen och skär den i små bitar. Lägg också dessa bitar på plåten och ringla över lite olivolja. Blanda runt grönsakerna så att alla bitar blandas med oljan. Sätt in plåten i ugnen och baka i ungefär 20 minuter.

Skär under tiden tomaterna i tunna skivor och finhacka rödlöken. Blanda samman i en skål och blanda sedan ner de ugnsbakade grönsakerna i tomat- och lökblandningen. Garnera med några kvistar färsk timjan och servera direkt.

_DSC0355-001

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *