_DSC0214

Det är flera år sedan jag testade tofu för första gången och jag kan säga att det knappast var någon trevlig historia. Jag hade skurit upp tofun i kuber, inte kryddat den alls och sedan stekt den i ungefär 10 sekunder. Behöver jag säga att det var en nära-döden-upplevelse för mina smaklökar? Det är först nu jag vågat prova tofu igen och tro det eller ej, nu är det en av mina absoluta favoriträtter. Vad jag försöker säga är att tofu kräver rätt tillagning för att bli gott och mina bästa tips är att köpa naturell tofu som du skär i tunna skivor (ett par millimeter tjocka) och som du sedan marinerar själv. Något av det viktigaste är att du steker tofun länge så att den får härligt tuggmotstånd och en krispig yta. När man tillagar tofu alldeles för kort tid (som jag gjorde första gången) blir den alldeles svampig och det är ingen höjdare. Så, mina tre bästa tips för att lyckas med tofu är:

  • Skär tofun i tunna skivor
  • Använd mycket kryddor eller andra smaksättare
  • Stek tofun länge

_DSC0233

Tofu med tamari, teriyaki och lime

2-4 portioner (beror på hur hungrig man är)

1 paket tofu
1 tsk tamari
2 msk teriyakisås
1 lime, saften

Tillbehör

Glutenfri, vegansk pasta
Grönsaker
Färsk persilja

Instruktioner

Skär tofun i tunna skivor, ungefär 2 mm tjocka. Lägg skivorna i en fryspåse.

Ta fram en liten skål eller bunke och blanda samman limesaft, teriyaki och tamari. Häll marinaden i påsen med tofun och vänd påsen så att alla skivor blandas med marinaden. Lägg påsen på en tallrik och ställ in i kylen. Vänd påsen efter 30 minuter och låt sedan stå 30 minuter till.

Stek tofuskivorna på hög värme i någon minut på varje sida. Tanken är att tofun ska få färg och bli knaprig på ytan. Sänk sedan värmen och stek tofun i ytterligare 10-20 minuter eller tills den känns fast.

Koka pastan enligt anvisningarna på påsen. Hacka persiljan och blanda ner i den färdigkokta pastan. Servera sedan med tofun och valfria grönsaker, till exempel broccoli, paprika, rucola och majs.

7 Comments

  • Hm – jag får kanske testa tofu igen. Jag har ätit det hemma, men faktiskt också på restaurang, testade det på Wagamama i ramen bland annat, men jag har tyckt att det är i princip smaklöst. Min tanke har varit att kan de inte ens göra den god på restaurang så kan nog inte jag heller. Men, men, som sagt,jag kanske får testa igen någon dag.

    • Jag tycker också att det ofta är väldigt smaklöst, men har insett att tofu är fantastiskt bra på att suga till sig smaker. Nu är jag absolut ingen tofuexpert men jag har insett att mycket handlar om att våga krydda. Jag tycker flytande smaksättningar som teriyaki eller tamari är super eftersom det är lättare att få en jämn fördelning av dem än om man använder kryddor. Jag hoppas att du vågar testa igen framöver, för det är fantastiskt gott när man väl får till det 🙂 Kram

  • Hittills har jag inte varit en fan av tofu men det här ser så himla gott ut! Måste provas helt enkelt!?

    • Jag förstår dig, jag hade som sagt väldigt svårt för tofu i början också. Tyckte mest att det var en svampig massa utan någon direkt smak. Men sedan jag började tillaga tofun såhär, i marinad och skuren i tunna skivor – ja, då är det en av mina favoriträtter. Hoppas verkligen att du ska gilla receptet också! Kram! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *