Jag älskar att resa, men vill samtidigt leva så hållbart som det bara går och detta går ju såklart inte hand i hand. Att flyga är ju en av de största klimatbovarna och ska man leva hållbart går det ju inte att flyga till andra sidan jorden titt som tätt. Att prioritera sitt stora intresse (resa) före planetens välmående är ju otroligt själviskt och det är ju just det själviska tankesättet som är det stora problemet när det kommer till klimathotet. Men resor är för mig något mer än bara en utsläppsbov. Genom att resa lär man sig om andra kulturer, andra länder och andra sätt att leva. Genom att resa ser man nya platser, man lär sig nya saker och man utvecklas som människa. Om man har resor som intresse tycker jag inte att man ska behöva rättfärdiga eller ha dåligt samvete för att man vill resa. Men, däremot är det än viktigare att man tänker på vad man gör i det vardagliga livet. Behöver man ha en bil? Ja, många behöver ha en bil, men alla kan tänka på hur man använder bilen. Är det inte cykelavstånd till mataffären och går det inte att åka kommunalt till jobbet? Kanske kan man till och med göra sig av med bilen helt? Och tittar man på hur man lever i övrigt finns det många andra saker man kan dra in på. Måste man köpa nya kläder eller inredningsdetaljer varje månad och går det inte att köpa saker på second hand? Måste man äta kött alla dagar i veckan och kan man inte återvinna lite mer?

Jag älskar som sagt att resa och ärligt talat kan jag inte tänka mig ett liv utan resor. Däremot väljer jag att prioritera mina utsläpp, som Ekoenkelt skriver så himla bra om i det här inlägget. Vi äger ingen bil, vi har ett hållbart boende, vi åker kommunalt eller cyklar till jobbet/affären/stan. Allt som går köper jag ekologiskt och dessutom är jag vegetarian. Ja, nu sitter jag här och rättfärdigar mig själv ändå… Vad jag försöker säga är att jag prioriterar bort mycket annat för att kunna resa någon gång per år utan att krossa mitt eget miljöhjärta. Jag vet inte om det är så många runt omkring en som bryr sig om huruvida man reser, har en bil, källsorterar eller äter kött. Alla är så upptagna med sitt och i grund och botten tror jag att det här rättfärdigandet egentligen bara sker för att vi ska stilla vårt eget dåliga samvete.

Så, jag tror absolut att man kan leva hållbart trots att man flyger då och då. Det gäller att välja när och vart man flyger. Inrikes kan man ju faktiskt åka tåg och också till våra grannländer. Och som Ekoenkelt nämner i sitt blogginlägg – måste man åka till andra sidan jorden för att ligga i en solstol eller kan man göra det på hemmaplan? Återigen handlar det om att prioritera och kompromissa och när man hittar något som känns bra i hjärtat, ja då tycker jag att man ska köra på det.

Med det sagt har jag fått lätta mitt eget hjärta och förhoppningsvis fått någon annan att tänka till på sitt resande. Om ett tag åker vi till Mauritius i två veckor, men inte för att bara ligga i en solstol utan för att lära om oss teodling, hänga med exotiska djur, äta ekologiska frukter som inte finns här och för att se en annan kultur och natur. Detta är en drömresa som vi planerat för länge och jag vet att jag kommer ha lärt mig så mycket när jag kommer hem igen.

På tal om resor så jobbar jag för fullt med att sammanställa reseguider till olika länder/städer jag varit. Ni kommer att hitta dem i högermenyn och tanken är att listan ska få växa till sig allt eftersom. Så om ni har planer på att åka till Nya Zeeland, Italien, Grekland, Paris, Tyskland, Cypern eller åka på vandringsresa till Norge kan ni se fram emot guider vad det lider. Så länge delar jag med mig av några bilder från några av platserna.

03012015-_DSC0499-001

03012015-_DSC0523-001

Från Hobbiton, Nya Zeeland.

04012015-_DSC0624-001

Champagne pool, Nya Zeeland.

05012015-_DSC0763-001

09012015-_DSC0117-002

09012015-_DSC0141-001-003

Valsafari i Kaikoura, Nya Zeeland.

09012015-_DSC0296-002

10012015-_DSC0344-001

Abel Tasman nationalpark, Nya Zeeland.

16012015-DSC_0562

Vattenfall, Nya Zeeland.

1406049036.272040.IMG_6392

Processed with VSCOcam with f2 preset

Vandring i Aurlandsdalen, Norge.

berlin-002

Berlin.

dsc_0024

Italien.

dsc_0286

Sicilien, Italien.

greece-001

Kreta, Grekland.

greece-003

Samos, Grekland.

greece-009

Mera Grekland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *