_DSC0723-001

Att det indiska köket bjuder på många underbart goda vegetariska rätter kommer väl knappast som en nyhet. Daal, en sorts linsgryta, är en av de mest kända rätterna och ljuvliga recept dyker upp både här och var. Daal var faktiskt en av de första vegetariska rätterna jag lagade när jag övergick till en vegetarisk kost, men när jag skrollade igenom bloggarkivet såg jag att jag aldrig postat att recept på denna klassiska och hos oss ständigt återkommande indiska rätt. Så när vi senast åt daal här hemma så passade jag på att fotografera det hela och här kommer nu äntligen receptet. Det ska tilläggas att jag modifierat det klassiska daal-receptet och gjort en egen variant av det, men jag väljer ändå att kalla det för daal bara för att göra det enkelt.

Daal

till 2 personer

1 gul lök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära
1 dl torkade röda linser
1 dl kokta vita bönor
2 dl havregrädde
1 dl vatten
0,5 msk kokossocker
1 lagerblad
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk kardemumma (malen)
0,5 tsk kanel (malen)
salt & svartpeppar

Råris
Färsk persilja
Surdegsbröd

Instruktioner

Finhacka den gula löken, ingefäran, chilin och pressa vitlöksklyftorna. Fräs allt i en stekpanna tills det blivit mjukt och fått lite färg.

Häll ner havregrädde, linser, vatten, kokossocker och kryddor (utom salt och peppar) och blanda om. Låt småkoka i ca 20 minuter och tillsätt sedan de vita bönorna. Låt småkoka i ytterligare 5-10 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera med råriset, brödet och den färska persiljan och njut!

_DSC0746-001

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *