_DSC0018-001
I mitt förra inlägg skrev jag om hur vi fyller kyl och frys med bär av alla de slag. Nog för att bären smakar som allra godast när man äter dem direkt, men att proppa i sig flera liter bär på bara ett par dagar blir lite väl mycket. Därför försöker jag nu komma på en massa saker att göra med bären. Det vanligaste är kanske att koka saft, sylt och marmelad, men saft är inget för mig och eftersom jag helst undviker vitt socker är traditionell sylt och marmelad inget för mig. Istället har jag nu provat att göra chiasylt på en del av de svarta vinbären och blåbären vi plockat. Vitt socker har ju fördelen att det fungerar som konserveringsmedel, vilket man inte får om man gör chiasylt. Det kan därför vara smart att göra små laddningar sylt allt eftersom, så att sylten inte blir dålig i kylen. Vi har fryst in massor av bär redan och jag tänker att man bara kan ta fram en låda och göra en laddning chiasylt när man är sugen på det.

_DSC0012-001

_DSC0005-001

Chiasylt är hur enkelt som helst att göra. Jag har gjort en raw variant där man inte upphettar bären. Istället har jag bara mixat dem med en stavmixer och blandat samman med lite kokossocker och chiafrön. Jag utgick från följande proportioner: 2 dl svarta vinbär / 1 dl blåbär / 2 msk kokosblomsocker / 3 msk chiafrön. När man mixat bären är det bara att blanda samman dem med kokossockret och chiafröna, hälla upp sylten i en fin burk och ställa in i kylen. Eftersom chiafrön sväller vid kontakt med vätska kommer de att ge sylten en väldigt ”syltig” konsistens när den får stå, så oroa dig inte om sylten känns väldigt lös och rinnig till en början. Ett tips är att bre ett lager sylt på grovt bröd – supergott. Och jag inser nu att sylten uppenbarligen går lika bra att använda som marmelad, haha. Så länge det är gott så spelar det väl ingen roll vad man kallar det antar jag… Kram på er <3_DSC0020-001

_DSC0024-001
_DSC0055-001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *