kantarell_mackor_-003

Svampsäsongen är äntligen här och jag skulle kunna frossa i kantareller varenda dag för allvarligt talat – finns det något godare än toast med kantarellstuvning? Att plocka svamp i skogen är ju dessutom alldeles gratis och mer närodlat och ekovänligt blir det ju knappast. Dessutom får man massor av frisk luft och motion, vilket ju är en fördel bara det. Om man inte skulle hitta någon svamp gör det alltså ingenting, en dag i friska luften mår vi alla bra av. Men, att komma hem med en stor korg full av guldgula kantareller är ju ändå drömmen. Jag kan aldrig bärga mig utan sätter alltid igång att rensa en del av kantarellerna direkt, men bara så många som behövs för att göra iordning några mackor med kantarellstuvning. Resten av svampen kan man ju rensa medan man mumsar på de varma kantarellmackorna och dricker en kopp te eller två. Gärna i skenet av några stearinljus.

Jag smaksätter alltid min kantarellstuvning med massor av svartpeppar och färsk timjan för att få till den där, enligt mig, perfekta smaken. Sist provade jag även att ha i en tesked tahini och det blev riktigt gott det också.

Det är svårt med mått och mängder när man gör recept med svamp men jag har gjort en så bra uppskattning som möjligt av hur jag gått till väga. Min ”stuvning” är vegansk och glutenfri och för att få mackorna glutenfria är det bara att använda sig av glutenfritt bröd. Är man inte allergisk kan man såklart göra en klassisk stuvning med vetemjöl och använda vilket bröd man vill.

kantarell_mackor_

 

Kantarellmackor | glutenfri + vegan

4 mackor

2 hg färska kantareller
0,5 dl havrefraiche
2 tsk majsmjöl
2 krm svartpeppar (mindre eller mer beroende på tycke och smak)
1 krm salt
några kvistar färsk timjan
1 tsk tahini (kan uteslutas)

4 mackor, jag använde skivor av en glutenfri limpa som vi hade i frysen från ett annat tillfälle.

Rensa kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Förväll dem tills all vätska kokat bort. Tillsätt havrefraiche och majsmjöl och rör om. Låt småputtra några minuter tills du har en krämig stuvning. Smaka av med kryddorna och rör ner tahinin.

Rosta mackorna och bred på kantarellstuvningen. Servera direkt, gärna med en kopp te till.

kantarell_mackor_-002

kantarell_mackor_-001

6 Comments

  • Ja, bra för allt och alla 🙂 Vädret ska bli bra till helgen så då får man passa på att ge sig ut.

 • Du milde så gott… Vattnas i munnen! Man behöver inte ens en macka till svampen, jag kan äta den direkt från stekpannan med lite stekt gul lök till, salt och svartpeppar, kanske lite grädde också!!
  Tisdagskram från Kate

  • Haha, det finns fler än jag som står där vid spisen och äter svampröra direkt från stekspaden förstår jag 😉 Men visst är det så. Ibland kan man ju inte bärga sig och då känns mackor helt plötsligt väldigt överflödigt och på alla sätt onödigt. Vad härligt att du är likadan! 🙂 Torsdagskramar från Sofia

 • Jag håller med dig. Det finns nog inget godare. Jag ÄLSKAR kantarell mackor. Och det har blivit många i år då svamptillgången varit helt otrolig i vår skog. Vi har dessutom förvällt och fryst in 36 (!!!) påsar att njuta av det kommande året. Här fräser jag dem i olja och vitlök, låter de puttra oatlys havregrädde och salt och svartpeppar tills det blir alldeles krämigt. Sedan lägger jag dem på mackor och kör i ugnen.
  Åh, vad hungrig jag blev nu. Måste äta lunch! 😀

  • Vilken lyx! Jag har inga bra svampställen utan hittar bara tillräckligt för ett par mackor och sen inte mer. 36 påsar är verkligen helt otroligt mycket! Så härligt att ha det i frysen och kunna ta fram i höst och vinter. Tänk en regnig helgmorgon med kantarellmackor och kaffe (eller te) – bättre blir det inte. Jag använder också Oatly’s havregrädde eller havrefraiche till mina svampstuvningar 🙂 Ska testa med lite vitlök nästa gång, jag brukar ofta använda gul lök. Och svartpeppar är ett måste! Jag vet inte vad det är, men kantareller och svartpeppar är en fantastisk kombination. Åh, jag blev också hungrig nu, måste gå och ta ett litet kvällsmål tror jag 😀 Kraaam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *