pommes_gronkalspesto_


Har du som
jag ofta några ensamma potatisknölar liggande i skafferiet som hjälplöst och bedjande tittar på dig så snart du öppnar skafferidörren? Potatisar som du inte vet vad du ska göra med, som kanske blivit över eller bara hamnat där av okänd anledning och sedan inte ätits upp.

Vi köper då och då en säck med ekologisk potatis och varje gång blir det ett fåtal kvar som är för få för att räcka till en middag. Och så ligger de där. Stirrande. Anklagande. Bedjande. Häromdagen tog mina potatisskuldkänslor över och jag bestämde mig för att göra något med de där stackars potatisarna. Jag hittade en liten påse med grönkål i frysen och bestämde mig för att potatis och grönkål skulle vara basen i min lunchrätt. Med hjälp av lite vitlök, olivolja och frön lagade jag snabbt och enkelt ihop en ljuvligt god och smakrik potatisrätt.

Pommes Chateau med krämig grönkålspesto

1 portion

Några potatisar, hur många beror på hur hungrig du är och hur stora potatisarna är
några kvistar färsk timjan
2 dl hackad grönkål
2 vitlöksklyftor
olivolja
solroskärnor
sesamfrön
skalade hampafrön

Värm ugnen till 225 grader. Tvätta potatisarna och skär dem sedan i klyftor (skala dem inte). Lägg klyftorna på en plåt med folie eller bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Lägg några kvistar färsk timjan bland potatisen och stek i ugnen i 30-40 minuter, eller tills de fått färg och känns mjuka.

Häll upp grönkålen i en liten bunke och pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda noga och tillsätt sedan olivolja tills du tycker att din pesto fått en fin konsistens.

När potatisen är klar är det bara att blanda samman potatisklyftorna med grönkålspeston. Strö över solroskärnor, sesamfrön och hampafrön och ät direkt.

Jag åt potatisen som den var, men den gör sig säkert ännu bättre med något gott tillbehör, exempelvis tamarimarinerad tofu, falafel eller varför inte på buffébordet? Receptet går naturligtvis att dubbla, trippla, eller 20-dubbla om det så behövs.

 

pommes_gronkalspesto_-002

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *