vegan_pancakes_
Jag började dagen tidigt vilket betydde att jag också slutade relativt tidigt. Solen sken, luften var sådär höstigt krispig och inte ett endaste moln syntes på himlen. När jag klev av tunnelbanan bestämde jag mig därför för att ta en riktig långpromenad hem. Promenaden tar ungefär fyra gånger så lång tid som bussresan, men vad gör det? Jag tog till och med en liten omväg och gick genom skogen. Slog mig ner på en sten, lyssnade på fåglarna, såg ett par harar rusa förbi och bara andades. Fylld med ny energi kom jag hem, satte på favoritbandets nya skiva och började förbereda receptfotografering nummer ett för dagen. En kaffepaus senare var det dags att börja med middagen och vad som skulle bli dagens andra receptfotografering. Köket och hela lägenheten fylldes av doften av ingefära, kanel, chili, koriander, mynta och basilika.

Där jag stod barfota på trägolvet la jag märke till hur kallt det börjat bli inomhus, ett tecken på att kallare tider är på väg. Med middagen klar var det dags för receptfotografering nummer två och när mörkret började falla på stängde jag av kameran och vi slog oss ner för att njuta av middagen.

Pannkakor1

Dagens recept har dock ingenting med dagens aktiviteter att göra. Receptet testade jag i helgen och faktum är att det blev bra på första försöket. Med kylen full av hjortronsylt behövde vi hitta något sätt för att äta av sylten och då kändes pannkakor som en bra sak. Att få till glutenfria och veganska pannkakor som både håller ihop och smakar gott är lite av en konst, men jag måste säga att jag lyckades bra med detta receptet. Med lite hjortronsylt och kokosgrädde kändes det som att man åt dessert till lunch och det är ju knappast något att klaga över.

vegan_pancakes_-006

Pannkakor (V + GF) med hjortronsylt och kokosgrädde

1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
2 msk kokossocker
3 dl havredryck (eller annan vegetabilisk mjölk)
2 dl havreyoghurt
2 msk linfröavkok
2 msk mjölkfritt margarin eller smakneutral kokosolja

Börja med linfröavkoket. Koka upp 2 dl vatten tillsammans med 2 msk linfrön. Låt småkoka i ca 5 minuter och sila sedan bort linfröna. Kvar blir en seg vätska som påminner om äggvita i konsistensen. Detta avkok fungerar som bindemedel och håller ihop pannkakorna.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Smält margarinet i en kastrull.

Blanda ner det smälta margarinet, havredrycken, havreyoghurten och linfröavkoket i mjölbunken och blanda noga. Grädda pannkakor i en stekpanna och servera med vispad kokos- eller sojagrädde och sylt av valfritt slag. Mitt bästa syltrecept är superenkelt – man bara mixar bär lätt och blandar samman med chiafrön. Nyttigt, gott och precis samma konsistens som vanlig sylt.

 

vegan_pancakes_-001

Pannkakor2

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *