cinnamon_buns_vegan_gf_-010


Om ungefär en
vecka, nästa tisdag för att vara exakt, är det kanelbullens dag. Jag ä l s k a r kanelbullar, men sedan jag fick reda på att jag inte tål gluten så har jag faktiskt inte försökt mig på att baka bullar en endaste gång. Det var typ fyra år sedan så ni kan ju tänka er min kanelbulle-abstinens! Jag tror att jag har inbillat mig att det inte går att baka glutenfria bullar och att, om det mot all förmodan skulle gå, inte skulle smaka det minsta gott. Så fel jag hade.

cinnamon_buns_vegan_gf_-004


För er som
provat att baka glutenfritt tidigare vet ni att det är lite annorlunda att baka med glutenfritt mjöl. Degen håller till exempel inte ihop lika bra som en deg med gluten, vilket är logiskt eftersom det gluten fungerar just som bindemedel. Jag tyckte att det var lite svårt att få till fina kringlor av degen, men om man rullade ut degremsorna ungefär som när man bakar lussekatter, så gick det bättre. Det lättaste var att rulla ihop degen och sedan skära ett par centimeter tjocka skivor av den. Man får helt enkelt testa sig fram och se vad man tycker fungerar bra. Jag kan tänka mig att det beror lite på vilka mjölsorter man använder. När jag bakade använde jag mig av en färdig mjölmix (en med ljusa mjölsorter) så jag kan inte riktigt säga hur det blir om man gör mjölblandningen själv. Kanske behöver man tillsätta någon form av bindemedel, t.ex. fiberhusk? Hojta gärna till om ni testar.

Ett sista tips innan jag delar med mig av receptet är följande: snåla inte med fyllningen. Glutenfria bullar blir lite torrare än traditionella bullar så att ha lite extra fyllning gör bara gott. Kom också ihåg att alltid värma bullarna lite grann innan du äter dem, det gör bullarna krämigare och framhäver fyllningens smak lite mer. Mycket information, men nu är det dags för receptet tycker jag! Hoppas ni lyckas med era glutenfria kanelbullar och att ni gillar dem 🙂

opublicerat1
cinnamon_buns_vegan_gf_-037

cinnamon_buns_vegan_gf_-033

 

Kanelbullar

100 g mjölkfritt smör eller smakneutral kokosolja
5 dl havredryck
50 g jäst för söta degar
1 dl kokossocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
12 dl mjöl (blanda exempelvis rismjöl, havremjöl och majsmjöl, eller köp en färdig mjölmix).

Fyllning

50 g mjölkfritt smör
1 dl kokossocker
1 msk kanel (eller kardemumma)

Smält mjölkfritt smör till pensling
Pärlsocker att strö över bullarna
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och blanda ner havredrycken. Låt svalna till en temperatur på 37 grader. Häll margarinet över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner kokossocker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om tills du har en lös deg.

Observera att degen ska vara ganska lös, den sväller och ”torkar” under jäsningen, så tillsätt inte mer mjöl även om den känns lös.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Arbeta samman degen på mjölat bakbord. Dela sedan degen i två delar och kavla ut en del i taget till rektangulära plattor. Bred ett lager smör på degen, strössla över kokossocker och kanel med en finmaskig sil. Sedan är det dags att forma bullar. Du kan 1) rulla ihop degen och skära rullarna i ca 2 cm tjocka skivor och lägga på en plåt eller 2) vika degplattan dubbel och skära ca 1 cm tjocka remsor av degen. Tvinna sedan degremsan och snurra den runt fingrarna till en bullformad skapelse och fäst sedan ändarna under bullen.

Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa på en plåt i ytterligare 30 minuter. Upprepa proceduren med den återstående deghalvan.

Pensla de färdigjästa bullarna med smält smör och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 10-12 minuter.

Det går finfint att frysa bullarna.


cinnamon_buns_vegan_gf_-020
cinnamon_buns_vegan_gf_-038
opublicerat

cinnamon_buns_vegan_gf_-064
opublicerat2

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *