_dsc0036


Det var länge sedan
jag slutade köpa ansiktsmasker. Tidigare var jag en flitig användare av de där ansiktsmaskerna man kan köpa i ”portionspåsar” i både mataffären och skönhetsbutikerna. Konceptet är ju väldigt praktiskt och smidigt men tyvärr innehåller de där maskerna mycket kemikalier och konstgjorda ämnen (det finns säkert undantag) som inte alls är bra för huden. Att göra sin egen ansiktsmask med hjälp av ingredienser som finns hemma i skafferiet är enkelt, miljövänligt och framför allt – mycket bättre för huden. Många råvaror har inte bara hälsosamma effekter inuti våra kroppar, utan även på huden.

Av alla nypon vi plockade i helgen gjorde jag bland annat en härlig ansiktsmask. Färska nypon är rika på vitamin C och bidrar också med en exfolierande effekt. I min ansiktsmask hade jag även nyponfröolja som är rik på vitamin A samt havregryn och honung som verkar lugnande för huden. Denna mask tillför huden massor av nyttigheter och är helt naturlig. Att göra en egen ansiktsmask är med andra ord ett enkelt sätt att slippa kemikalier, silikonämnen och mineraloljor och dessutom kan du spara pengar. Receptet finns nedan, där du även kan läsa mer om ingrediensernas hudvårdande egenskaper.

Psst! Nyponbuskarna dignar ju av knallröda bär just nu så passa på att plocka när du är ute och går. Tänk dock på att inte plocka nypon som växer utmed en väg, då de utsätts för mycket avgaser. Välj istället en buske som växer på en mer skyddad plats.

_dsc0336-001

Ansiktsmask med nypon

6 st färska nypon
2 msk havregryn
1 tsk honung
1 msk nyponfröolja

Dela nyponen och gröp ur kärnorna med hjälp av en liten sked. Koka sedan nyponen i ett par minuter och mixa dem sedan tillsammans med övriga ingredienser. Applicera masken på rengjort ansikte och sätt dig bekvämt medan masken får verka i 5-10 minuter. Skölj av med ljummet vatten. Smörj gärna in huden med nyponfröolja eller annan valfri ekologisk, kallpressad olja.

Nypon: rika på vitamin C och med en skönt exfolierande effekt som känns uppfriskande för huden.

Nyponfröolja: rik på bland annat vitamin A, som kan vara bra för personer med fet hy, finnar och pormaskar.

Havregryn: är inte bara mums i form av gröt, utan verkar även lugnande för huden. Havregryn innehåller flera vitaminer och mineraler, bland annat zink som har läkande egenskaper på huden. Havregrynen hjälper också till att peela huden.

Honung: verkar fuktbevarande, läkande och lugnande på huden. Bra för personer med känslig hy.

_dsc0025-001

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *